VIDOVIĆ PORUČIO PLENKOVIĆU: ‘Ne vidim kako bi predsjednik države uopće mogao izvršiti državni udar’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović komentirao je sukob između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića. Smatra kako u sukob između njih dvojice nije upetljana Vlada.

“Taj sukob je krenuo od jednog imenovanja zapovjednika počasne bojne, a nastavio se u nizu drugih situacija, do najnovije, prelazak granice pet pripadnika počasno zaštitne bojne u svrhu protokola u BiH, za koju ministar tvrdi da je u zadnji čas spriječio međunarodni skandal, mada ja ne vidim kakav bi skandal ispao. Po Članku 69. ministar daje odluku za prelazak granice u protokolarno ceremonijalne svrhe do jednog voda”, rekao je Vidović za N1.

Kaže kako je predsjednik zapovjednik u ratu i u miru, a ministar nema mogućnost direktnog izdavanja zapovijedi.

“Nedvojbeno je da predsjednik Republike ima pravo zapovijedati, ne vidim tu krivicu načelnika glavnog stožera koji je tu zapovijed izvršio. Zapovijed nije protuzakonita, ni protuustavna, niti krši međunarodno ratno pravo, načelniku glavnog stožera nije preostalo ništa drugo nego je izvršiti. Što mi mislimo o toj zapovijedi, da predsjednik države uskrati govor ministru, to je druga priča”, objašnjava Vidović.

Ne želi se služiti retorikom premijera koji je predsjednikov postupak nazvao puzajućim državnim udarom.



“Ne vidim kako bi predsjednik države uopće mogao izvršiti državni udar, mislim da je premijer malo iskočio iz okvira”, kaže Vidović.

Što se tiče smjene načelnika glavnog stožera, smatra da je ministar Banožić reagirao ishitreno. Ne vjeruje da će se Vlada odlučiti za smjenu načelnika glavnog stožera jer smatra da Hranj nije redio ništa izvan svojih ovlasti te napominje da je nastavak suradnje između predsjednika i Vlade nužan.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI