VIRUSOLOG O OMIKRON SOJU: ‘Efikasnost cjepiva protiv nove varijante bit će poznata tek za dva do četiri tjedna’

Ilustracija

Molekularni virusolog Ivan Christian Kurolt poznat je po tome što je potvrdio prvi slučaj koronavirusa Hrvatskoj, a komentirao je novi soj koronavirusa omikron.

“Onaj dio što je poznat to su mutacije, one jesu zabrinjavajuće. Genetska sekvenca određuje kako se virus ponaša. U tom pitanju su sve mutacije zabrinjavajuće. Neće se nešto mijenjati najčešće na lošije za ljude, a ne na bolje”, kazao je.

Kurolt je komentirao i koliko drugih može biti zaraženo ako su u kontaktu s osobom koja je zaražena novom varijantom.

“Jako se brzo proširio od detekcije. Prvi uzorci kojima je dokazana nova varijanta uzeti su 9. ili 10.11. Okolnosti koje igraju ulogu je to da je 30 posto Južnoafrikanaca cijepljeno, manje čak koji su u potpunosti cijepljeni, a njima je i početak ljeta. Imali smo kod nas po ljeti bolju situaciju pa je upitno koji je faktor reproducibilnosti, priča se o faktoru dva zasad”, kazao je.

Kazao je da vjeruje da u Južnoj Africi vjerojatno ima puno slučajeva zaraze omikronom, pogotovo jer je, tvrdi, sam broj sekvenciranja iz tog dijela svijeta jako nizak.



Na pitanje kada ćemo znati koliko cjepivo štiti od nove varijante, Kurolt je kazao da ECDC odgovore na to očekuje za dva do četiri tjedna.

“Istraživanje će ići u smjeru da će se gledati na testu neutralizacije koliko ima postojećih antitijela kod osoba koje su preboljele alfu ili deltu ili su cijepljenje, i mogu li ona uništiti ili neutralizirati virus. Gledat će se i epidemiološki podaci imamo li povećan broj oboljelih među populacijom koja je cijepljenja”, rekao je Kurolt u RTL-u Danas.

Sumnja da je omikron varijanta već u Hrvatskoj, ali tvrdi da je sve moguće.

Kurolt je i laički opisao kako rade sekvence virusa.

“Mi smo to obustavili ovaj tren jer ako pratite situaciju, u zadnjih mjesec i pol dana je sve bila delta varijanta. Tu nije bilo potrebe da se na brzinu mora odrediti koje su varijante. Dalje se sekvencira preko projekta i pomoću HZJZ-a da se šalju uzorci van i da se određuju sekvence. Imate razne metodologije na koji način se može odrediti sekvenca. Postoji mogućnost da se usporedi sa sekvencom koja je poznata, imate neke bioinformatičke alate pa se to može uočiti”, kazao je.

Na pitanje je li zaustavljanje letova nepotrebna panika ili je ova varijanta doista opasnija od drugih, Kurolt je kratko kazao da nas je povijest poučila da sve nove varijante vrlo brzo postanu dominantne.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI