VIŠI SUD U BEOGRADU ODLUČIO: Evo kada počinje suđenje četvorici hrvatskih pilota

Foto: Privatna arhiva, pilot Borović

Ono što se dugo sa zebnjom iščekivalo, konačno se dogodilo. Viši sud u Beogradu poslao je poziv za suđenje četvorici hrvatskih pilota, optuženih da su u kolovozu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, potvrdio je u petak Hini beogradski odvjetnik Aleksandar Olenik.

Njega je srbijansko pravosuđe dodijelilo pilotima kao branitelj po službenoj dužnosti.

Uz poziv za suđenje, zakazano za 14. listopada, sud je posredstvom državnih tijela, Vladimiru Mikcu, Zdenku Radulji, Željku Jeleniću i Danijelu Boroviću poslao i optužnicu.

Nju je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podiglo srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine.

Tužiteljstvo je optužilo pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).Prema navodima optužnice, njihovo je postupanje “za posljedicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti”.

Njihova su imena, uz godine rođenja, pobrojana u optužnici, u kojoj je istaknuto da je među žrtvama četvero djece.

Odvjetnik Olenik, koji je branitelj po službenoj dužnosti okrivljenog Mikca, rekao je da se još ne zna hoće li će se optuženima, kako je to predložilo Tužiteljstvo, suditi u odsustvu, s obzirom na to da su nedostupni srbijanskom pravosuđu.

Razlog zašto sud još nije donio tu odluku je veoma jednostavan – čekaju se odgovori optuženih po pozivima koji su im sada prvi put upućeni posredstvom državnih tijela, rekao je Olenik.

On je potvrdio da nije u kontaktu sa svojim branjenikom Vladimirom Mikcem.

“U sljedećih desetak dana, u okviru ostavljenih pravosudnih rokova, provjerit ću je li od hrvatske strane stigao odgovor, premda pretpostavljam kakav će biti, s obzirom na prethodna službena stajališta u Zagrebu i poruke hrvatskih vlasti da će stati u obranu pilota”, naglasio je Olenik.

Naime, Hrvatska u ovom slučaju ne priznaje jurisdikciju srbijanskom pravosuđu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI