VLADA I MORH NABAVLJAJU BOJNE BRODOVE: Već godinu dana traju intenzivni razgovori, evo detalja

Pixabay/Ilustracija

Na projektu nabave dva višenamjenska ratna broda intenzivno rade Vlada i Ministarstvo obrane (MORH), objavio je Jutarnji list.

Navodno već više od godinu dana traju razgovori predstavnika MORH-a, Hrvatske ratne mornarice i Vlade s predstavnicima norveške tvrtke Kongsberg i norveške Vlade o projektu Vanguard.

Riječ je o vanobalnom patrolnom brodu u rangu korvete koji bi zadovoljio sve potrebe HRM-a za vođenje operacija u Jadranu, na Mediteranu i Atlantiku, kao i za sudjelovanje u NATO-ovoj borbenoj skupini.

Razgovore s hrvatskim vojnim civilnim predstavnicima potvrdio je u srijedu Arild Skoge, voditelj projekta Vanguard u tvrtki Kongsberg Naval System.

“Hrvatska strana pokazala je interes za ovaj projekt i sada čekamo konačnu odluku hrvatske Vlade hoće li krenuti u njegovu realizaciju. Sa svoje strane možemo garantirati da će brod biti isporučen dvije i pol godine nakon potpisivanja ugovora”, rekao je Skoge.Ovaj projekt iznimno je značajan i za hrvatsko gospodarstvo.

“Brodovi za Hrvatsku ratnu mornaricu gradili bi se i opremali u hrvatskim brodogradilištima. Napravio bi se i transfer tehnologije te bi se u Hrvatskoj gradili i održavali brodovi i za druge zemlje koje bi ih naručile. Primjerice, sada razgovaramo s Crnom Gorom oko nabavke nekoliko manjih brodova iz ove serije i oni su već pristali da se oni grade u Hrvatskoj. Procjenjujemo da bi se kroz ovaj projekt osiguralo oko 20 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj”, rekao je Skoge.

Uz brodogradilišta, u projekt bi bilo uključeno više desetaka domaćih tvrtki kao što su Elka, Končar, Hempel itd. No, samo pod uvjetom da Hrvatska odluči ovim brodom opremiti svoju Ratnu mornaricu jer u suprotnom neće biti ništa od posla. Cijena jednog broda iznosi od 150 milijuna do 200 milijuna eura.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI