VLADA MIJENJA DVA ZAKONA: Ukrajinske izbjeglice ostvarivat će pravo na zdravstvenu zaštitu kao i prava iz sustava socijalne skrbi

Foto: Matija Habljak/PIXSELL/Ilustracija

Hrvatska već neko vrijeme prima izbjeglice iz Ukrajine koje u našoj zemlji ostvaruju određena prava. Kako bi se što lakše uključili u život u Hrvatskoj te u socijalno društvo, Ukrajinci će ostvarivati prava na zdravstvenu zaštitu te prava iz sustava socijalne skrbi u istom opsegu kao i osigurane osobe iz obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno kao i azilanti te stranci pod supsidijarnom zaštitom.

Predlaže to Vlada izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca te izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi RH koje je sa sjednice u četvrtak uputila u Hrvatski sabor.

Izmjene tih zakona upućene su u saborsku proceduru temeljem odluke Vijeća EU od 4. ožujka o postojanju masovnog priljeva raseljenih osoba iz Ukrajine.

Navedenom je odlukom uvedena privremena zaštita za ukrajinske državljane koji su boravili u Ukrajini i koji su raseljeni 24. veljače, ili nakon tog datuma, zbog vojne invazije ruskih oružanih snaga.

Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi omogućava im se ostvarivanje naknade i usluge u sustavu socijalne skrbi u istom opsegu kao što imaju i stranci pod supsidijarnom zaštitom i azilanti.Prema važećem zakonu, stranac pod supsidijarnom zaštitom i azilant imaju sva prava utvrđena zakonom, dok osoba pod privremenom zaštitom ima samo pravo na jednokratnu naknadu i uslugu smještaja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI