VLADA NABAVLJA LIJEK PROTIV KORONAVIRUSA: Izdvojili su preko 29 milijuna kuna, evo koliko košta jedna doza

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade glavna tema je bila epidemija koronavirusa oko koje su već postrožene mjere.

Kako bi pojačala borbu s virusom, Vlada je donijela odluku o nabavci kombiniranog lijeka kasirivimaba i imdevimaba protiv Covida-19.

Ministar zdravstva Vili Beroš je na sjednici Vlade rekao kako je Europska komisija potpisala okvirni ugovor po cijeni od 2065 eura po dozi, odnosno bočici lijeka ili 15.501 kunu bez PDV-a.


“Na temelju epidemiološke situacije, procjena za područje Hrvatske iznosi u prosjeku 200 doza mjesečno. Za ukupno procijenjenu potrebu za RH, potrebno je osigurati 29 milijuna i 297.969 kuna s PDV-om u 2021. godini, a za količine koje će se trošiti u idućem devetomjesečnom razdoblju”, rekao je ministar i dodao kako su sredstva osigurana financijskim planom HZZO-a.

Ministar je dodao i kako je Hrvatska putem mehanizma COVAX donirala 305.922 doza cjepiva siromašnim zemljama.Kombinirani lijek kasirivimaba i imdevimaba je lijek koji se koristi kod odraslih i adolescenata (12 godina i stariji te teži od 40 kg) koji su pod visokim rizikom od teške bolesti COVID-19, uključujući opasnost od hospitalizacije ili smrti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI