VLADIN PAKET POMOĆI: Naziru se obrisi mjera za pomoć građanima i poduzetnicima

Pixabay

Kako bi se građanima pomoglo u situaciji gospodarske krize i visoke inflacije, Vlada priprema paket mjera pomoći za obuzdavanje cijena energenata kućanstvima, javnom sektoru, malim i srednjim poduzetnicima, umirovljenicima, poljoprivrednicima i ribarima te svim ugroženim socijalnim skupinama. Doznaje se kako je paket mjera težak oko šest milijardi kuna, piše Jutarnji list.

Paket mjera pomoći još nije finaliziran, ali se naziru obrisi mjera koje bi trebale ublažiti cjenovni udar na građane i poduzetnike.

Sigurno se ide u promjenu obračuna struje za javni sektor, koji je dosad račune plaćao kao da su profitni poduzetnici. Tako će škole, vrtići, domovi za starije i nezbrinutu djecu, fakulteti, bolnice, muzeji, ali i nevladin sektor poput vjerskih zajednica i udruga koje pomažu ugroženima, struju ubuduće plaćati kao da su kućanstva.

Mikro, mali i srednji poduzetnici imat će određenu subvencioniranu cijenu struje, a to je ujedno i najizdašniji dio paketa, neslužbene su informacije.

Pomoći će se i socijalno najugroženijim skupinama u društvu, od onih koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu, preko korisnika invalidnine, primatelja socijalnih usluga, udomitelja, umirovljenika, do nezaposlenih…Kako se navodi, kao što je bilo u prošlom paketu, i sada će svi oni dobiti neku vrstu povećane naknade, a umirovljenici će opet primati energetske dodatke kako bi lakše podmirili račune. Visina tog dodatka ovisit će o njihovim mjesečnim primanjima.

Za građanstvo je cijena plina regulirana sve do kraja ožujka 2023. godine i kroz direktnu subvenciju od 10 lipa po kilovatsatu, što za proračun znači 600 milijuna kuna.

Subvencioniraju se i mikro, mali i srednji poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati, i to s 15 lipa po kilovatsatu, što se ostvaruje preko vaučera Hamag-Bicroa, a i ta je mjera bila teška oko 600 milijuna kuna. Vlada je tada odlučila i sniziti PDV na plin i toplinsku energiju s 25 na pet posto, a nedavno i na brikete, pelete, sječku i ogrjevno drvo, pa je i to utjecalo na manju cijenu plina i toplinske energije.

Vlada najavljuje pomoć i svim lokalnim jedinicama, gradovima, općinama i županijama, kako njihove toplane ne bi morale povećavati cijenu grijanja i za 50 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI