VOĐA TALIBANA STIGAO U AFGANISTAN: SAD izdao upozorenje za opasno stanje

Foto: Wotchit/ KARIM JAAFAR / AFP

Jedan od suosnivača talibanskog pokreta, mula Abdul Gani Baradar, stigao je u Kabul na razgovore o uspostavi nove inkluzivne vlade u Afganistanu, rekao je viši dužnosnik.

U međuvremenu, na aerodromu u Kabulu i prostorima izvan vlada potpuni kaos. Talibani kažu da oni za to nisu odgovorni i poručuju da je Zapad trebao bolje organizirati evakuaciju.

Među ostalim talibanskim vođama u glavnome gradu viđen je zadnjih dana i Halil Hakani, jedan od najtraženijih terorista, za kojeg SAD nudi 5 milijuna dolara.

Viši talibanski dužnosnik rekao je za AFP da će se Baradar sastati s “džihadističkim vođama i političarima radi uspostave inkluzivne vlade”.

Baradar je u Afganistan stigao prošli tjedan iz Katara te je sletio u drugi najveći grad Kandahar, duhovnu kolijevku talibanskog pokreta.



Nekoliko sati nakon njegova povratka skupina je najavila da će njihova vladavina ovaj put biti drukčija.

“Najmanje je 12 ljudi ubijeno u zračnoj luci i oko nje od nedjelje”, rekli su dužnosnici NATO-a i talibana, a naoružani talibani oko zračne luke pozivaju sve koji nemaju putne isprave da se vrate kućama.

Američka ambasada izdala je posebno priopćenje u kojem američkim državljanima savjetuje da izbjegavaju putovanje prema zračnoj luci u Kabulu. Pozvali su i ljude da ne zovu američku ambasadu zbog letova, dodavši da će to biti iskomunicirano na stranicama ambasade.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI