Vodeće svjetsko ispitivanje cjepiva protiv COVID-19 na čekanju: ‘Sumnja se na ozbiljnu nuspojavu’

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iz AstraZeneca, koja sa Sveučilištem u Oxfordu razvija cjepivo protiv koronaviursa, objavili su kako će privremeno prekinuti klinička testiranja cjepiva zbog ‘neočekivane bolesti’ dobrovoljca koji sudjeluje u testiranju.

Iako iz kompanije kažu kako je riječ o rutinskom postupku koji se mora dogoditi kada se pojavi neobjašnjiva bolest tijekom kliničkih testiranja, to je veliki udarac globalnoj borbi protiv bolesti COVID-19 jer su najave govorile da bi se to cjepivo moglo pojaviti na tržištu već krajem ove godine.

Testiranja su sada pauzirana te će neovisni odbor stručnjaka analizirati i provjeriti sve podatke, a iz AstraZeneca nisu objavili o kakvoj je bolesti riječ i kakvi su simptomi, no mediji kažu kako je riječ o ozbiljnoj štetnoj reakciji koja bi mogla biti povezana s testiranjem cjepiva.

Prema saznanjima novinara koji su informacije dobili iz pouzdanih izvora, osoba koja se prijavila na testiranje iz Velike Britanije dobila je poprečni mijelitis, upalni sindrom koji zahvaća leđnu moždinu, a često je aktiviran upravo viralnim infekcijama.

Trenutačno, dakle, nije poznato je li eksperimentalno cjepivo uzrok bolesti i upravo bi to trebali saznati istražitelji. Ova odluka o pauziranju utjecala je i na druga klinička testiranja cjepiva AstraZeneca, kao i na klinička testiranja drugih proizvođača cjepiva koji sada također traže znakove sličnih reakcija, piše Reuters, a prenosi zimo.dnevnik.hr.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI