Vodostaji Odre i Kupe i dalje visoki, očekuju se problemi u Odranskom polju

Foto: Pixsell, ilustracija

Vodostaj Save na jasenovačkom području pada

Iako razina Save na jasenovačkom području stagnira, odgovorni upozoravaju da opuštanja nema jer je nizvodno od Siska vodostaj opet u laganom porastu. Na poplavljenom jasenovačkom području najugroženije je naselje Mlaka koje je potpuno odsječeno, javlja HRT.

Vodostaj je od sinoć u 19 sati pao za 3 centimetra i sada iznosi 924centimetra. Ukupno 4 centimetra niže od maksimalno zabilježenog. Mlaka je i dalje odsječena, sada već više od 10 dana. Prema dojavama noć je prošla mirno. Proteklih dana Hrvatska vojska, Civilna zaštita i mještani napravili su sve što je bio moguće. Obilaze teren i eventualna procjeđivanja i propuste rješavaju odmah. Najteže je u mjestima Košutarica, Uštica, Tanac. Stanje je alarmantno, ali ako ništa ne pukne samo se čeka opadanje vodostaja.

Lekenik-Letovanić-Stari Brod/Žažina sinoć od 23 sata izašli su iz mjera izvanrednog stanja u izvanredne mjere obrane od poplave. Stanje je stabilno. Nema dojava o problemima. Tijekom noći vodostaj je pao za 8centimetra i sada iznosi 941centimetra. Tu je gotovo 25centimetra manje od maksimalca koji je bio prije neki dan. I dalje je tendencija opadanja dakle ako ovako nastavi tijekom dana voda bi se mogla povući i iz dijela poplavljenih kuća u Žažini. Stari Brod i dalje je odsječen. Moguće je otvaranje ceste u Starom Brodu i od sutra početak škole u Farkašiću.

U dolini Kupe visoki su vodostaji Odre i Kupe pa se očekuju problemi u Odranskom polju. Promet prema Farkašiću je u prekidu jer je Kupa preplavila dio ceste u Starom Brodu. Kritično je i u sisačkim prigradskim naseljima, najteže je u Selima – gdje je voda ušla u kuće. Vodostaj je 865cm i uglavnom stagnira. Osim Kuća u naselju Sela sada su od Odranskog polja ugrožene i neke farme i kuće u Tišini Kaptolskoj.

U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj Une iznosi 353centimetra, 80 centimetra niže od drugog maksimalca kojeg smo imali prije par dana. Voda se povukla, sve ceste su otvorene. Nema ugroženih kuća. Tijekom dana iz izvanrednih mjera trebali bi prijeći u redovne mjere obrane od poplave.



Kupa i Korana u Karlovcu pale su za više od 2 metra. Kupa bi se trebala povući prema prognozama za najmanje 20-30 centimetra tijekom dana. Ne očekuju se veliki problemi.

Vodostaj rijeke Like stagnira, no i dalje je poplavljeno 50-ak kuća u Kosinjskoj dolini. Interventne službe dostavljaju stanovništvu potrepštine, a patronažna služba obilazi bolesne i nemoćne. Još se dostavljaju agregati za struju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI