VOJNI ORDINARIJAT POTVRDIO: Biskupe je s ređenja na Hvaru u Split vratio vojni brod, uz odobrenje Banožića

Foto: HRM/ Z. Matošin

U aktualnom verbalnom sukobu predsjednika i vrhovnog zapovjednika Zorana Milanovića te ministra obrane Maria Banožića došlo je i do prepirke oko korištenja skupocjenih vojnih resursa u privatne svrhe.

Dok se Milanoviću predbacuje stalno letenje skupocijenim i glomaznim helikopterima vojne namjene, u svoju obranu predsjednik optužuje Banožića za ustupanje resursa u druge, također privatne svrhe.

Tako je Milanović jednom kazao kako se “dižu topovnjače i patrolni brodovi, i to za nevojne svrhe, čija upotreba, košta 15-20 tisuća kuna po satu plovidbe”.

“Vidjet ćemo kako se to selektivno nekome daje, a nekome ne, pa ćemo razgovarati je li to kazneno djelo”, kazao je Milanović.

Prema pisanju Večernjeg lista Obalni ophodni brod “Omiš” prevezao je visoko svećenstvo s Hvara u Split 22. svibnja, nakon ređenja hvarskoga biskupa Ranka Vidovića.



Da su među onima koji su se koristili prijevozom HV-a i HRM-a i hrvatski biskupi, potvrdili su u Vojnom ordinarijatu.

Istaknuli su da su u ime Hrvatske biskupske konferencije uputili dopis Ministarstvu obrane, tj. molbu za prijevoz nadbiskupa i biskupa Hrvatske biskupske konferencije s ređenja novoga hvarskoga biskupa don Ranka Vidovića s Hvara u subotu 22. svibnja.

“HBK je uputio molbu nama, a mi MORH-u, da se biskupe s ređenja u vrijeme pandemije vrati u Split. Nema tu ničega spornog. Radilo se o suboti i terminu kada nije bilo redovitog, tj. ljetnog voznog reda, pa prijevoz nije bio moguć, tako da smo tražili pomoć Hrvatske ratne mornarice. Bilo je 40 putnika, odnosno nadbiskupa i biskupa te visokog osoblja. Drugi su razlog bile krizme jer su biskupi trebali stići na vrijeme, a to ne bi bilo moguće jer nije bilo drugih linija. Poslali smo zahtjev MORH-u i on nam ga je odobrio. Mogli su nam reći ‘ne’, ali nisu”, objašnjava generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

“To je jednostavno bio slučaj potpore civilnom stanovništvu, Crkva je zatražila pomoć i dobila ju je na taj način. Radi se o dušobrižništvu pomoraca, sjedište mornarice je u Splitu, gdje je i nadbiskupija, i zaključili smo da je to u skladu s epidemiološkim mjerama, da se biskupi zaštite od korone i jer nije bilo nikakve druge mogućnosti osim tog prijevoza, koji je trajao tri-četiri sata. Nikakva komocija ili zloporaba, nego potreba”, dodaje Medo.

U MORH-u su potvrdili da su biskupi prevezeni prema zapovijedi načelnika Glavnog stožera admirala Hranja uz odluku ministra.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI