VON DER LEYEN PREDLOŽILA ŠESTI PAKET SANKCIJA PROTIV RUSIJE: Traži se embargo na uvoz ruske nafte

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Prijedlog šestog paketa sankcija Europske unije protiv Rusije predstavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Europskom parlamenta u Strasbourgu. Ova tranša sankcija uključuje i embargo na uvoz ruske nafte. O tom prijedlogu Europske komisije u srijedu će raspravljati Vijeće EU.

Treba naglasiti da se svih 27 država članica treba složiti kako bi predloženi paket stupio na snagu.

Von der Leyen je rekla kako zna da su neke zemlje članice jako ovisne o ruskoj nafti, ali kako se bez obzira na to nešto mora hitno napraviti po tom pitanju.

“Predlažemo potpunu zabranu uvoza svih vrsta ruske nafte, morskim putem ili plinovodom, sirove ili rafinirane nafte. Pobrinut ćemo se da istisnemo rusku naftu na uredan način, na način da osiguramo alternativne pravce opskrbe i umanjimo učinak na globalna tržišta. Zbog toga ćemo prekinuti isporuku ruske sirove nafte unutar šest mjeseci, a rafiniranih naftnih proizvoda do kraja godine”, istaknula je predsjednica Europske komisije.

Osim embarga na naftu, u šestom paketu sankcija predloženo je i izbacivanje Sberbanka iz SWIFT-a, sustava komunikacije o transakcijama između banaka. Iz toga su ranijim paketima sankcija izbačene neke druge ruske banke, ali ne i Sberbank.



“Izbacivanje najveće ruske banke iz SWIFT-a će učvrstiti potpunu izolaciju ruskog financijskog sektora od globalnog sustava”, naglasila je von der Leyen.

Dodala je kako se na listu pojedinaca kojima EU zabranjuje putovanja i zamrzava imovinu uvrštavaju visoki časnici ruske vojske odgovorni za ratne zločine u Buči i za opsadu grada Mariupolja.

Uz to, u EU se predlaže zabrana emitiranja programa triju ruskih televizija. Europskim računovođama, konzultantima i PR-ovcima predlaže se zabrana rada za ruske kompanije.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI