VRAĆAJU SE KAZNE SABORSKIM ZASTUPNICIMA? Treba opravdati izostanak sa sjednice

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Većina predstavnika klubova u Hrvatskom saboru smatra da treba vratiti novčane kazne zastupnicima koji bez opravdanog razloga ne dolaze na plenarnu saborsku sjednicu.

Predsjednica Odbora za izbor i imenovanje koji je nadležan za izricanje kazni Nada Murganić iz HDZ-a je rekla Hini kako će se “o tome razgovarati i na Odboru”.

Iako je Sabor i u pandemiji koronavirusa redovito zasjedao, ona je, uz potres, itekako utjecala na način njegova rada. Zastupnici su jedno vrijeme zasjedali u zgradi Ine, pa u jednom hotelu, jedno ih je vrijeme u sabornici moglo biti 40-ak, pa 70-ak. Zasjedali su u pet dvorana, online, uvedena im je obveza nošenja maski koja je i sada na snazi.

Nastojeći biti u korak s okolnostima, Odbor za izbor i imenovanja je u ožujku 2020., na početku pandemije, donio odluku da se svi zastupnički izostanci smatraju opravdanima.

Na pitanje treba li se vratiti novčanom kažnjavanju zastupnika koji neopravdano izostaju, Arsen Bauk iz SDP-a odgovara da treba. Napominje kako se, ako je ta odluka još na snazi, zastupnici još ne bi mogli novčano kažnjavati.



“No, odluka se može i promijeniti. Nadam se da predsjednika Sabora neće zasmetati da to predloži netko tko svaki dan dolazi u Sabor”, rekao je Bauk.

Zastupnike koji su neopravdano izostajali kažnjavalo se sa 150 kuna po danu plenarnog rada.

Iako su im mogućnosti opravdanja izostanaka bile poprilično široke, u dvije godine nije bilo mjeseca, a da netko od zastupnika nije bio kažnjen, jer nije mogao opravdati nedolazak.

Kazne su im se oduzimale od paušala koji mjesečno iznosi 1500 kuna po zastupniku.

Zastupniku se izostanak pravdao ako je bio bolestan, a što je morao potvrditi liječnik, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, morao se odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan.

Prihvaćao se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Novčano se kažnjavao samo izostanak s plenarne sjednice Sabora, koja se održava srijedom, četvrtkom i petkom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI