VRATILI 150 IZBJEGLICA: Uzbekistan poručuje da su sada sigurni?

Foto: Wochit/ AFP / ilustracija

Uzbekistan je priopćio da je poslao kući 150 afganistanskih izbjeglica koji su pobjegli pred talibanskim preuzimanjem vlasti u Afganistanu, u skladu s njihovim željama.

Ministarstvo vanjskih poslova navodi u priopćenju objavljenom u petak, 20. kolovoza, da je taj potez uslijedio nakon razgovora s talibanima, koji su obećali da neće progoniti one koji se vrate u zemlju.

Ministarstvo je priopćilo da je kontaktiralo talibane kako bi dobilo “sigurnosne garancije za građane Afganistana koji su nelegalno prešli granicu tijekom tih dramatičnih dana” dok su talibani rapidno osvajali teritorije širom zemlje, samo nekoliko tjedana prije završnog američkog i NATO-vog povlačenja.


U priopćenju se navodi da je ministarstvo saznalo od Afganistanaca koji su se vratili iz Uzbekistana da su sada sigurni u svojim domovima nakon “neophodnih formalnih procedura”. Ministarstvo to nije pojasnilo.

Ministarstvo je priopćilo da Uzbekistan sada surađuje sa zemljama koje rade na evakuaciji svojih građana iz Afganistana, među kojima su Sjedinjene Države, Rusija, Njemačka, Švicarska, Austrija i druge. Dodaje da im je ta zemlja dopustila da koriste njen zračni prostor i pružila je neophodnu tehničku i logističku podršku kako bi pomogla u evakuaciji ukupno 1.982-oje ljudi, prenosi AP.Facebook Comments

Loading...
DIJELI