Vrdoljak ispipava teren, ali Bernardić gubi živce? Ponuda SDP-a neće još dugo čekati na stolu! Vrdoljak poludio na ultimatum

Robert Anic/PIXSELL

SDP je spreman nastaviti suradnju, ali činjenica je da su odnosi već neko vrijeme zahlađeni. Prema tome, sad je korak na HNS-u", rekao je nakon sjednice za Novi list jedan član Predsjedništva

Predsjednici HNS-a i SDP-a Ivan Vrdoljak i Davor Bernardić usprkos lošim odnosima u zadnje vrijeme naći će se vjerojatno do kraja ovoga tjedna i razgovarati o mogućnosti suradnje na parlamentarnim izborima, za koje se očekuje da će se održati najkasnije najesen jer se smatra da HDZ trenutno vjerojatno nema većinu za izbor nova četiri ministra. Tako je zaključilo sinoć u Krapini i Predsjedništvo SDP-a, na kojem je Bernardić izvijestio o dosadašnjim pregovorima sa HSS-om i HSU-om, prenosi Novi list.

Ako bi išli kao predizborna koalicija na izbore zajedno SDP, HSS i HSU, tada bi HSS čak dobio više ulaznih mjesta na zajedničkim listama nego se dosad licitiralo, čak šest umjesto pet, a HSU najmanje tri – dakle, isto koliko imaju i sada. A sada je na SDP-u odluka želi li uopće u savezu imati i HNS (koji sada ima devet mandata u Saboru) te IDS (tri mandata). Neki u stranci, naime, misle da bi bilo bolje kada bi SDP-ov savez pred birače išao sam, a HNS i IDS također sami, kao drugi lijevo-centristički blok. Pritom se pozivaju na 2007. godinu kad je ljevica i lijevi centar upravo na taj način osvojili velik broj mandata i bili u prilici formirati vlast, te misle da je matematika na strani takve taktike.

“Ponuda HNS-u bit će na stolu još neko vrijeme, ali ne još dugo. Nitko ih neće tjerati u savez, niti zivkati. Ako misle da je njima bolje sa Šišljagićem ili Bajsom, neka slobodno izvole, ali teško da bi im IDS to podržao. SDP je spreman nastaviti suradnju, ali činjenica je da su odnosi već neko vrijeme zahlađeni. Prema tome, sad je korak na HNS-u”,  rekao je nakon sjednice za Novi list jedan član Predsjedništva.

U HNS-u pak smatraju da mogu ponoviti uspjeh od oko 140.000 preferencijalnih glasova sa izbora 2016. godine, a to bi im, smatraju, donijelo gotovo isti broj mandata koji imaju i sada, no ipak će se Vrdoljak i Bernardić sresti jer, naravno, postoje i oni koji misle da sinergija zajedničkog nastupa cijele oporbe ipak ima najviše šanse protiv snažnog Plenkovićevog HDZ-a.

Bernardićevi neće biti jako strpljivi – ako se HNS-ovci uskoro ne izjasne, oni će već potpisati koaliciju samo sa HSS-om i HSU-om i nekim manjim strankama na platformi Dobrog društva.



Ivan Vrdoljak oko cijele situacije oglasio se na Facebooku.

“Nažalost nisam dobio od kolega iz SDP-a nikakav ni usmeni ni pismeni prijedlog suradnje ili poziv na razgovor oko eventualne koalicije. Nije primjereno, posebice putem medija, upućivati ultimatume partnerima, već je minimum pristojnosti pozvati partnere na razgovor i u otvorenoj komunikaciji tražiti dodirne točke liberala i socijaldemokrata, kao što je to bila praksa i dosad”, poručio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI