VREMENA SVE MANJE! Sastaju se Milanović i Plenković: Uskoro odluka o vojci na granicama!

Foto: MORH

Europska politika otvorenih vrata prema migrantima, za koju se najviše zalagala njemačka kancelarka Angela Merkel, na europsko je tlo dovela oko dva milijuna migranata. Istodobno, u velikom valu 2015. godine, kroz Hrvatsku je prodefiliralo oko 700 tisuća migranata. Kako se ovih dana intenzivno progovara o novom velikom migrantskom valu, ali i o zatvaranju europskih granica, što je trend kojem se pridružuje sve veći broj zemalja, postavlja se pitanje što Hrvatska može učiniti po tom pitanju i do koje smo mjere spremni za konkretne korake.

Zakonske promjene iz 2016. godine omogućile su da hrvatske Oružane snage mogu pružati potporu policiji u zaštiti državne granice, ali da bi do toga došlo, odluku mora donijeti Vlada. Vladi taj korak predlaže ministar obrane, koji se prethodno usuglasio s predsjednikom.

Dakle, ako Davor Božinović ocijeni da je graničnim policajcima potrebna pomoć vojnika u čuvanju granica, tada se konzultira s Damirom Krstičevićem, koji za to traži odobrenje premijera Andreja Plenkovića, ali  i suglasnost Zorana Milanovića.

Razmišlja li Hrvatska o tom koraku, za sada se službeno ne zna, no u kuloarima se priča da je Plenković u stalnom kontaktu s Milanovićem i Krstičevićem te da su  spremni za sve korake pa i sve moguće scenarije. Dobro upućeni svjedoče kako se doista u vladajućim redovima razmatra opcija izlaska vojske na granice, no situacija se pomno prati i analizira, a ishitrenih koraka tu ne bi smjelo biti.

Svjesni su i u vrhu vlasti kako je policajcima već sada neizdrživo, a i iz posljednjih premijerovih izjava može se naslutiti da razmišlja o zaoštravanju problema. Hrvatska, koja u ovom trenutku predsjeda EU-om, dužna je štititi vanjske granice EU-a, svjedoči to i naš dobro upućeni sugovornik, dodajući da je to za Plenkovića vrlo  značajno, pa je stoga i vrlo izgledno da ni Hrvatska u zemlju neće puštati migrante.



U ovom trenutku granice čuva 6500 policajaca, a nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojem je inzistirao predsjednik Zoran Milanović, znat će se podrobnije odluke vladajućih. Osim toga, na sastanku će nazočiti i ministar Vili Beroš, budući da migrantski val dolazi u istom intervalu kada i korona epidemija.

I dok vladajući zbijaju redove i traže  strategiju za rješenje potencijalnog i sve izglednijeg problema, u oporbi drže da vojska na granicama nije potrebna jer je dužnost vojske pucati, oni su obučeni za ratovanja, a ne za posao policije.

Stav je to SDP-a, ali i stav za kojeg ne mare ni Plenković pa ni njihov bivši šef Milanović. Predsjednik se, naime, zalaže za human pristup, ali istodobno je svjestan da je potrebno štititi granicu i voditi računa o sigurnosti građana.

U vrijeme Milanovićeve vlade, u jeku krize 2015. godine, Hrvatska je odabrala taktiku brzog prijema i organiziranja transfera migranata na zapad, no sada to neće biti moguće ni jednostavno, i to Milanović dobro zna. Sada doista ostaje čekati konkretne poteze i konkretne odluke jer je, uostalom, i vremena sve manje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI