VRHOVNI SUD ODLUČIO: Stroža zatvorska kazna Damiru Minkoviću za hladnokrvno ubojstvo

foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Vrhovni sud utvrdio je kako je nepravomoćna kazna zagrebačkog Županijskog suda bila preblaga za Damira Minkovića pa mu je zatvorsku kaznu s 29 postrožio na 35 godina.

Damir Minković je prvostupanjskom presudom je bio osuđen na 29 godina za hladnokrvna ubojstva iz koristoljublja svoje slabo pokretne strine Marice Minković i njezina sina Siniše.

Vrhovni sud je prihvatio žalbu državnog odvjetnika, te je za svako ubojstvo utvrdio pojedinačne kazne zatvora od 20 godina. Damir Minković je stoga osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 35 godina.

Podsjetimo, optuženik je znao da je njegova 76-godišnja strina slabo pokretna starija osoba, a u kući u kojoj su u njegovom susjedstvu živjele žrtve ušao je po noći dok su spavali pri čemu je strini nožem zadao četiri, a njezinom sinu tri rane po vratu. Obje su žrtve na mjestu podlegle ozljedama, a ubojica je potom otuđio novac iz novčanika strine.

Vrhovni sud je zaključio da je riječ o najtežim nedjelima počinjenima prema žrtvama koje su bile u bliskim rodbinskim odnosima s počiniteljem. Motiv za počinjenje djela bio je apsolutno banalan, a žrtve nisu dale nikakvog povoda za tako nasilno ponašanje optuženika.



Prvostupanjskom presudom opozvana je uvjetna osuda izrečena presudom općinskog suda iz 2016. i uzeta kao utvrđena kazna zatvora iz te presude od osam mjeseci te da preinačenom presudom nije opozvana djelomična uvjetna osuda iz presude općinskog suda jer je protekao rok u kojem se mogla opozvati, nalaže Vrhovni sud.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI