Vrhovni sud potvrdio postroženu kaznu za bešćutno ubojstvo nevjenčane supruge

Foto: Cropix

Vrhovni sud donio je u četvrtak presudu u trećem stupnju čime je postala pravomoćna presuda kojom je Ivan Kralj osuđen na 21 godinu zatvora za ubojstvo nevjenčane supruge Anite Novoselac koju je i ranije zlostavljao.

Ne otkrivajući identitet osuđenika i žrtve Vrhovni sud je u četvrtak izvijestio da je donio presudu u trećem stupnju kojom je odbio žalbu optuženika kao neosnovanu i potvrdio drugostupanjsku presudu kojom je najviši sud u studenom optuženiku povećao kaznu na 21 godinu zatvora.

Time je postala pravomoćna presuda kojom je Kralj osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 21 godine zbog teškog ubojstva, a u kaznu mu je uračunato vrijeme uhićenja i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

“Agresivno i bešćutno ubio blisku osobu”

”Optuženik je agresivno i bešćutno ubio blisku osobu, svoju izvanbračnu suprugu. Djelo je počinjeno prema žrtvi obiteljskog nasilja u odnosu na koju se optuženik već ranije nasilnički ponašao i to za vrijeme trajanja zaštitnih mjera zabrane približavanja, uznemiravanja te udaljavanja iz zajedničkog kućanstva”, precizirao je Vrhovni sud. Uz to, sud je dodao da odluka o kazni mora sadržavati individualiziranu osudu zbog konkretnog djela.

Najviši sud je istaknuo da je optuženik ranije višestruko osuđivan, uključujući i šesnaest osuda zbog različitih kaznenih djela s elementima nasilja. Sud je nadodao da je optuženikovo ponašanje trajno i grubo neusklađeno s osnovnim društvenim normama te da prijašnje kažnjavanje očito nije ispunilo svrhu.



”Kaznom dugotrajnog zatvora 21 godina ispunit će se svrha kažnjavanja i izraziti jasna društvena osuda. Ova kazna treba utjecati na optuženika da ubuduće ne čini kaznena djela, a svim građanima pokazati da je činjenje kaznenih djela pogibeljno. Osim toga, pojačat će se povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava”, zaključuje Vrhovni sud.

Prošle godine nepravmoćno osuđen na 18 godina

Kralj je u prosincu prošle godine na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 18 godina jer je nožem ubio nevjenčanu suprugu Anitu Novoselac koju je i ranije zlostavljao.

Prema optužnici, Kralj je 20. svibnja 2018. godine oko 6 sati ušao u podrumski stan kuće u zagrebačkim Gajnicama gdje se posvađao s izvanbračnom suprugom. U jednom trenutku je dograbio nož i Anitu Novoselac izboo po leđima, rukama i dojkama.

Od zadobivenih ozljeda Anita Novoselac je na mjestu umrla, dok je Kralj nakon ubojstva nazvao policiju i pričekao njihov dolazak. Kralj je tijekom suđenja priznao ubojstvo, navodeći kako se branio jer ga je opsovala.

Do ubojstva je došlo za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane približavanja na udaljenosti od 100 metara na cijelom teritoriju Hrvatske koja je Kralju izrečena ranije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI