Vrije na Bliskom istoku nakon što je Amerika ubila iranskog generala: Iran najavljuje žestoku odmazdu, javio se i Putin

Screenshot

U napadu na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu poginuo je najmoćniji iranski general Qassem Soleimani, zadužen za iračke poslove u iranskoj ideološkoj vojsci. Napad je naredio osobno američki predsjednik Donald Trump i to bez ikakvog znanja Kongresa s kojim koordinira vanjsku politiku. Iran je odmah žestoko reagirao i najavio odmazdu, a spominju i napade i mogućnost rata.

U Iraku traju veliki antiamerički prosvjedi. Bijesni Iranci prosvjeduju protiv Amerike nakon ubojstva generala Soleimanija. Hezbollah je pozvao na osvetu zbog ubojstva generala. “Kriminalce i ubojice treba sustići prikladna kazna. To će biti odgovornost i zadatak svih boraca diljem svijeta”, kazao je Hassan Nasrallah.

Američki Pentagon tvrdi da je Trump naredio napad jer je general Sulejmani razvijao planove o napadu na Amerikance.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma SAD-a, u svojoj je izjavi istaknula da “zračni napad riskira izazivanje daljnje opasne eskalacije nasilja. Amerika – i svijet – ne mogu dopustiti da napetosti eskaliraju do točke bez povratka”. Ona je pritom dodala da “je administracija poduzela sinoćnje napade u Iraku bez odobrenja uporabe vojne sile (AIMF) protiv Irana. Osim toga, ta je akcija poduzeta bez konzultacija s Kongresom”, istaknula je Pelosi.

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden smatra da je “ovo korak u daljnjoj eskalaciji u već opasnom području”. Dodao je da je Trump upravo dodatno zaoštrio situaciju. “On duguje Amerikancima objašnjenje strategije i planova da se zaštiti sigurnost naših snaga i osoblja veleposlanstva, našeg naroda i naših interesa, i ovdje i u inozemstvu i naših partnera širom regije i izvan nje”, kazao je.



Američka senatorica Elizabeth Warren, kandidatkinja za demokratsku predsjedničku nominaciju, rekla je da je “Soleimani bio ubojica, odgovoran za smrti tisuća, uključujući i stotine Amerikanaca. Međutim ovaj bezobzirni korak dodatno potiče na eskalaciju situacije s Iranom i povećava vjerojatnost za nove smrti i novi bliskoistočni sukob. Naš prioritet mora biti izbjeći još jedan skupi rat.”

“Njegovu smrt trebali bi pozdraviti svi koji traže mir i pravdu. Ponosna na predsjednika Trumpa jer je učinio jaku i ispravnu stvar”, napisala je na Twitteru bivša američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley.

Iako zasad nema nikakve službene izjave Netanyahua, čini se da se njegova vlada i Izrael pripremaju za moguću odmazdu Irana, javlja reporter CNN-a.

“Izrael je itekako svjestan toga da bi Iran mogao izabrati da reagira prema Izraelu, a ne prema SAD-u budući da se svi iranski saveznici nalaze u blizini Izraela.”

Sve se odrazilo i na svjetsko naftno tržište koje je odmah skočilo u visine, tako je cijena barela skočila je za 4,3 posto.

Neke naftne kompanije u Iraku evakuiraju američke radnike.

O svemu se oglasila i druga velika svjetska sila Rusija koja je alarmirana “ubojstvom Qassema Soleimanija i strahuje da bi napad mogao poremetiti situaciju na Bliskom istoku, navodi Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje u izjavi objavljenoj na službenoj web-stranici.

“Vijesti o smrti zapovjednika IRGC-a u udaru koji su američke oružane snage započele na aerodromu u Bagdadu su alarmantne”, navodi se u priopćenju. “Potez Washingtona dovest će do ozbiljnih posljedica po regionalni mir i stabilnost”, navodi se.

“Pretpostavljamo da takve akcije ne doprinose pronalaženju rješenja složenih problema koji su se nakupili na Bliskom istoku, već dovode do novog kruga eskalacije napetosti i opasnosti u regiji”, dodalo je ministarstvo.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova napisala je na svojoj službenoj Facebook stranici da će takva eskalacija “pogoditi milijune ljudi.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI