VRIJE U SDP-U! MILANOVIĆ OVO NIJE SMIO OTKRITI: Ipak gube izbore?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

To što je Zoran Milanović slavio u prvom krugu predsjedničkih izbora, za njega, ali i za SDP ne znači previše jer za desetak dana, u drugom krugu situacija bi se mogla dramatično promijeniti.

Isitna, izbori su otkrili do koje je mjere konzervativno biračko tijelo podijeljeno, međutim, ako se gledaju ukupni rezultati predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore, oni zajedno dobivaju dvadesetak posto više od lidera ljevice, pa je tako pojava Škore otkrila ne samo Plenkovićeve i HDZ-ove slabosti nego je Milanovićeva kandidatura otkrila da ljevica, pa i SDP koji se navodno oporavio nakon europskih izbora, nemaju previše prostora za optimizam.

Vlja podsjetiti kako je Milanovića osim kolega iz Partije podržavalo 11 stranaka, dok je aktualnu predsjednicu gurao tek HDZ i Bandićeva stranka, ali i nekolicina manjih stranaka bez prevelikog kapitala.

Da bi u drugom krugu ugrozio predsjednicu Grabar-Kitarović, Milanoviću će biti potreban dio glasova Dalije OreškovićMislava KolakušićaDarija Juričana, ali i djelić Škorinih glasova.

Da bi to realizirao morat će se silno potruditi, a pitanje je na koji će način realizirati kampanju u kojoj se mora boriti za naklonost ljevice, dijela centra, ali i dijela desnice.



Ono što također zabrinjava njegove kolege iz Partije jest to što je osvojio manje glasova od Ive Josipovića prije pet godina u prvom krugu, a Josipović je, podsjetimo, iz drugog kruga izašao kao gubitnik.

Upravo stoga, nakon prespavane noći, i prvotne euforije u SDP-ovim redovima zavladala je panika i nervoza, jer Milanović je otkrio njihovu ranjivost, koja bi se mogla nastaviti i na parlamentarnim izborima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI