VUČIĆ I VLADA DOBILI ULTIMATUM: Trebaju proglasiti moratorij na rudarenje litija, u suprotnom će ‘cijela Srbija stati’

Srdjan Ilic/PIXSELL

Pokret građanskih udruga i inicijativa Ekološki ustanak u subotu su ponovno prosvjedovali te srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i vladi dali ultimatum da do 7. siječnja povuku sve sporazume i ugovore te proglase moratorij na rudarenje litija, zaprijetivši u suprotnom da će “cijela Srbija stati”.

Nakon tri tjedna masovnih prosvjeda i blokada prometnica diljem zemlje, srbijanske vlasti povukle su ili djelomice izmijenile sporne zakone, te Prostorni plan općine Loznica kojim je predviđena gradanja rudnika litija u zapadnoj Srbiji.

Nešto više od tisuću ljudi, koji su na sat vremena blokirali križanje dviju najprometnijih ulica u srbijanskoj prijestolnici, povicima “Rio Tinto marš iz Srbije” i “Izdaja” podržalo je zahtjeve vođa Ekološkog ustanka i “ultimatum” Vučiću da “izbriše projekt” rudarenja litija “Jadar” i da se korporacija Rio Tinto “protjera iz zemlje”.

Organizatori prosvjeda najavili u da će u suprotnom, Vučić “imati opću mobilizaciju širom Srbije”.

Jedan od vođa Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio je i uvođenje moratorija na istraživanja i iskopavanja rude litija u Srbiji, te povlačenje svih prijava i obustavu sudskih procesa protiv sudionika prethodnih prosvjeda i blokada.



Zatraženo je i procesuiranje sudionika protuprosvjeda koji su gumenim čekićima i letvama napadali prosvjednike, te bagerom nasrnuli na prosvjednike u Šapcu prije dva tjedna.

Inača, srbijanska vlada suočena je prethodnog tjedna i s energetskom krizom nakon što je poslije prošlotjednih obilnih snježnih padalina trećina energetskog sustava u ponedjeljak bila izvan pogona, a tijekom tjedna opskrba strujom postupno je normalizirana za više od 136 tisuća korisnika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI