VUČIĆ KAKVOG DOSAD NISMO VIDJELI: Hrvatskoj je rekao što joj ide, jer Srbija nije dio čopora! ‘Ovo je nedoživljena histerija’

Foto: Printscreen RTS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji u Dnevniku RTS. A sve nakon što je ga veleposlanik Rusije Aleksandar Harčenko obavijestio da je posjet ministra vanjskih poslova Rusije otkazan.

“Nisam iznenađen. Rekao sam vam još prije nekoliko dana da očekujem komplikacije. Postoji skepsa u našoj javnosti, što god izgovorim, oni sve okrenu, ne žele čuti. Nije to bilo preveliko iznenađenje, mi smo to pratili iz dana u dan. Mnoge zemlje su zabranjivale prelet ruskog ministra vanjskih poslova”, rekao je Vučić na početku.

 

Kada govorimo o tome, to nije pitanje stjecanja i gubljenja političkih poena. Pogledajte sve iz okruženja, sve njihove medije i političare. Nama je u prethodna 24 sata stiglo nikad više medija iz okruženja i cijele Europe kako bi slikali Vučića i Lavrova. Što smo loše učinili? Samo nismo pristali da uvijek budemo dio čopora”.

“Ne mislim na Amerikance, oni su još i najtiši. Rusiji ne smiju ništa, pa hajde da udaramo malu Srbiju. Od nekog Carla Bildta (bivši švedski premijer) do Hrvatske”. “Neka nastave, nisam fasciniran njihovim prijetnjama”.



“Mi smo osudili upad u Ukrajinu, ali Rusija je tradicionalni prijatelj Srbije. Što, želite da kažemo narodu kako trebamo prekinuti odnose s Rusijom? Zar stvarno mislite da trebamo izbaciti Čajkovskog iz škola i opera? Pa što bi djeca trebala učiti i čitati ako ne Dostojevskog?”.

“Neću ni ja kao predsjednik biti dio tog čopora”.

“Da ukinemo tradiciju?”

“Htio sam pitati Lavrova kada ćemo dobiti helikopter za gašenje požara”, rekao je između ostalog Vučić.

Kako je to Vučić zlikovac kojmu treba otkinuti glavu, što čitam na svim mrežama, a hoćete li sutra to reći članici NATO-a Turskoj jer Lavrov ide u Ankaru? Nećete, izgleda, jer možete biti tako bezobzirni samo prema jednoj maloj zemlji kao što je Srbija”, rekao je Vučić.

“Želio sam pitati Lavrova kada možemo dobiti protupožarni helikopter. Ali ne smijem pitati. Da vas pitam nešto – kako je Vučić zlikovac? Hoćete to da kažete članicama NATO? Oni imaju 20 puta više letova. Izgleda da možete samo to da radite maloj Srbiji”, rekao je Vučić.

Europski put Srbije

“Sve ovo sam vam ispričao s ljudskim gnjevom, pravednim gnjevom koji osjećam, koji osjeća svaki građanin ove zemlje. Kada pročitam intervjue nekih ambasadora – da vam se utroba okrene. Sve jedno nevezano za to da dođemo do zaključka. Srbija će čuvati svoju politiku samostalnog i neovisnog odlučivanja. Srbija mora donijeti zaključak koji je jasan i nedvosmislen. Srbija mora požuriti na svom europskom putu jer je to najbolje za Srbiju. Moramo gledati što ćemo uraditi do prosinca. To je najbolje za našu djecu. Mi ćemo biti sasvim sigurno jedini. Ništa nećemo napredovati u lipnju, ali Srbija ne smije odustati zbog toga nego mora napraviti plan da bi u prosincu dobili mnogo toga”, kaže Vučić.

“Amerika uvodi izvanredno stanje zbog struje. Želim ljudima dati informaciju. Na ruskoj nafti nama je, to jest građanima Srbije je iz džepa uzeto 600 milijuna dolara godišnje, zbog sankcija Rusiji. U teškoj smo poziciji. Neće biti jednostavno, ali borit ćemo se. Očekujem od narodne vlade da vodi snažnom ubrzanju u europskim procesima, ali da se ne odričemo naše politike zbog nekog poziva”, rekao je predsjednik Srbije Vučić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI