VUČIĆ MORAO OBJAŠNJAVATI VULINA O PROJEKTU ‘ SRPSKI SVIJET’: Službena politika je nepovredivost granica Srbije i ništa drugo’

Službena politika je da su granice Srbije nepovredive, a Beograd se ne bavi tuđim granicama, poručio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentirajući kritike u regiji poslije izjave ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina o stvaranju “srpskog svijeta”.

Vulin je ranije rekao da “srpski svijet” vidi kao jedan “politički i državni prostor”, koji se treba ostvari “apsolutno mirno, bez ispaljenog metka”, te da ne zna koliko će trebati vremena za ujedinjenje svih Srba u jednu državu, ali je preduvjet za kreiranje političkog jedinstva „u političkom smislu“ da se Srbi okupe i poštuju odluke Beograda.

Iz vrha vlasti Bosne i Hercegovine predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pozvali su da se ogradi od Vulinovih izjava, Priština drži da su te poruke “oslikavaju politiku službenog Beograda” dok je iz Crne Gore stigla potpora prosrpske Demokratske fronte (DF).


KomentirajućIo  kritike upućene Vulinu iz zemalja u regiji Vučić je ocijenio kako “nije u pitanju hajka na Vulina” već na njega i na Srbiju.

“Svaki put kažu ‘to su Vučić i Srbija’ jer moraju u Srbiji naći krivca za sve. Zato je važno da ljudi znaju šta je službena politika Srbije – da su granice Srbije nepovredive, a tuđe granice nas ne zanimaju. Moramo čuvati svoje i na jasan i nedvojben način pokazati šta je naša politika”, rekao je Vučić za televiziju Pink u Bruxellesu poslije današnjeg nastavka dijaloga s predstavnicima vlasti u Prištini započetog 15. lipnja.Na upit kako komentira tvrdnje da Vulinove izjave nose fašističke poruke, Vučić je podsjetio da su to bile ocjene na stranačkom skupu i da se u komentarima tih ocjena “od Srba lako prave fašisti, a od svih drugih prijatelji”.

Šefica diplomacije BiH Bisera Turković poručila je poslije Vulinove izjave kako se Vučić odmah treba ograditi od tih stajališta jer bi, u suprotnom, značilo da je njegova i službena politika Srbije, rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma, čiji je cilj pripojiti dijelove BiH Srbiji.

Vulin je, reagirajući priopćenjem na ocjene Bisere Turković rekao kako je u svojoj izjavi rekao “da će se Srbi ujediniti mirno, bez i jednog metka kada se za to steknu uvjeti”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI