VUČIĆ OPET KRITIZIRAO I NAPAO EU: Branio svoj narod ali i ostale u regiji! Srbi nisu ništa manje pametni od Francuza, Nijemaca, Talijana..

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da, u okolnostima kad EU nema jasnu strategiju prema zapadnom Balkanu, regionalna inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja veliku priliku, nadu i obvezu za tri države da same kreiraju bolju i drugačiju budućnost.

U autorskom tekstu za beogradski list Politika Vučić je, u povodu projekta regionalne suradnje koji obuhvaća Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, istaknuo kako je to prvi put da se na Balkanu pokrene nešto što je dobro za cijelu regiju, ocijenivši da su sporazumi potpisani ranije ovog tjedna u Skoplju “povijesni” te da će “povijesni biti i njihovi rezultati”.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su četvrtak sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u izvanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana “mini Schengen”, službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Vučić je zajedno s makedonskim i albanskim premijerima Zoranom Zaevom i Edijem Ramom potpisao tri dokumenta – o razumijevanju i suradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju i suradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada te Sporazum o suradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu.

“Europa nas želi onoliko koliko je potrebno da ne pravimo probleme”



Europa nas želi onoliko koliko je potrebno da ne pravimo probleme, nerijetko rastrzana unutarnjim razlikama, ocijenio je u tekstu Vučić, istaknuvši da u Bruxellesu ne postoji “potpuno jasna strategija prema zapadnom Balkanu, ali i drugim europskim teritorijima koju ne pripadaju Uniji”.

Vučić je, ukazujući na cilj i namjere inicijative Otvoreni Balkan, naveo kako su i osnivači EU “znali da mogu prevladati tešku povijest samo ako se počnu povezivati preko ekonomije” te da su u tome doživljavali protivljenja na sve strane, ali su uspjeli.

“Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vrijedni od Francuza, Nijemaca, Talijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugljen i čelik krenuli u gradnju EU”, istaknuo je Vučić.

On je istaknuo kako sudionici ove regionalne inicijative žele ući u Europu, no da je Balkan bez ekonomskih barijera njihova “nasušna potreba”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI