VUČIĆ SE NE MORA BOJATI: Smiješi mu se još jedna pobjeda nakon desetljeća na vlasti

Goran Mehkek/Cropix

Srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću prognozira se pobjeda na izborima u nedjelju, nakon desetljeća vladavine. Njegove pristalice ističu kako je uveo red u zemlji i doveo pozamašna strana ulaganja u zemlju. S druge strane, politički protivnici naglašavaju kako njegovo autokratsko vladanje slabi opoziciju te dolazi do veće kontrole medija.

“Vučić je posvuda, na svim televizijama, u svim novinama, uzurpirao je sav javni prostor. To je nepodnošljivo”, rekao je informatičar Nebojša Pantelić za AFP. Istaknuo je da ni Milošević nije u toj mjeri “okupirao zemlju”. Inače, Vučić je prije bio ultranacionalist i saveznik srpskog vođe i ratnog zločinca Slobodana Miloševića.

“Želi stvoriti sliku o sebi kao običnom čovjeku, ali istovremeno želi biti i junak, nadčovjek”, smatra politički analitičar Boban Stojanović iz Beograda.

O njegovoj autokraciji govori izvješće neprofitne američke organizacije Freedom House iz 2021., prema kojem “Srpska napredna stranka stalno krši politička prava i građanske slobode, vrši pritisak na nezavisne medije, političku oporbu i organizacije civilnog društva”.

U predizbornoj kampanji sebe je predstavio kao najboljeg vođu u vremenima neizvjesnosti koja su uslijedila nakon ruske invazije na Ukrajinu. Njegov posljednji slogan glasi: “Mir. Stabilnost. Vučić.”.



“Vučić je običnim ljudima omogućio da žive bolje. Održao je svoja obećanja. On je nepokolebljivi branitelj našeg Kosova. Jednostavno je pravi čovjek za tu funkciju”, rekao je za AFP Branislav Ristić, srpski građanin zaposlen u banci.

“On je prema svima susretljiv. Kini je dopustio da dovede svoju prljavu industriju u Srbiju, a Rusiji da u Srbiji proširi svoj politički utjecaj. Kroz suradnju sa Zapadom dobiva podršku za svoju unutarnju politiku”, istaknuo je analitičar Stojanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI