VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: ‘Gospoda iz Prištine ne žele dijalog, većina naših građana protiv je ulaska u EU’

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se naciji u Palati Srbija. “Naše je da ga čujemo, ali je naš posao da radimo ono što je najbolje za državu”, poručio je Vučić.

‘Usprkos tome što je to nepopularno u Srbiji, i što prema posljednjim istraživanjima koja su nedvosmislena, prvi put imamo jasnu većinu građana koji su protiv ulaska Srbije u EU, nije naš posao da podilazimo javnom mnijenju, naše je da ga čujemo i razumijemo, ali da radimo što je najbolje za državu’, rekao je Vučić u obraćanju u Predsjedništvu Srbije.

Govoreći o dijalogu s Prištinom, Vučić je rekao da se od dolaska Albina Kurtija na vlast za čak 50 posto povećao broj međunacionalnih incidenata i napada na Srbe.

“Ukupno 128 napada tijekom 2021. godine, na to nitko ili gotovo nitko nije reagirao”, naveo je Vučić.

Dijaloga s Prištinom gotovo da i nema, ocijenio je predsjednik Srbije i dodao da je susret s Kurtijem u Berlinu “samo pokušaj dijaloga”.



“Zato što gospoda iz Prištine nisu željela taj dijalog. Odbili su i zajedničku izjavu koja je trebala biti objavljena”, rekao je Vučić.

Danas se cijela politika, prema njegovim riječima, svela na to da “mnogi glume lokalnog i regionalnog Zelenskog”.

“Da glume žrtve, a da im nitko ništa ne radi. Čitate kako Srbija želi nekoga napasti, kako se Srbija želi obračunati s prozapadnim narodima, to je situacija u kojoj se nalazimo i naravno da se radi o laži”, rekao je Vučić.

Rekao je i kako je situacija promijenjena na gore nakon izjava Vladimira Putina – ‘ne jer je imao namjeru da našteti Srbiji, već je kosovsko-metohijsko pitanje postavio na drugačiji način, u zaštitu ruskih interesa’.

‘Naša pozicija je teža i zahvaljujući reakciji međunarodne zajednice’, kazao je.

Vučić je citirao Putinovu izjavu iz razgovora s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom od 26. travnja, a koja se tiče i odluke Međunarodnog suda pravde, pa naveo:

‘Putin je želeći da zaštiti ruske interese našao pravnu osnovu za upad u Ukrajinu, političko pravni osnovu koji štiti odlukama MSP i koji se služi pravno političkim presedanima koji su učinile zapadne zemlje na teritoriju SR Jugoslavije i Srbije’.

Kako je kazao, Putin je braneći svoje političko pravne poteze povukao argument koji nije lak.

‘Putin će reći – imali smo referendum na Krimu, provest ćemo i u drugim oblastima… I sada pošto na Zapadu znaju koliko god govorili da su sprječavali genocid ili humanitarnu katastrofu, to isto i Putin može da radi u Ukrajini’, rekao je Vučić i podvukao:

‘Cijeli Zapad da bi uskratio taj argument Putinu tražit će od Srbije da brzo ide ka priznanju nezavisnosti da bi mogli Putinu da kažu da to nije isti slučaj. Ako dobiju suglasnost Srbije za to onda imate pravni presedan i to više nije isto’.

Kako je rekao, Srbija će biti izložena najvećim pritiscima do sada da bi rekli da Kosovo nije slično onome što se događa u Ukrajini.

“Zato će tema Kosova za nas biti najdominantnija u budućem periodu. Svi zapadni lideri rekli da im je Putin inzistirao na slučaju Kosovo u njihovim razgovorima. To ne znači da će Rusija da prizna Kosovo, već da ćemo biti pod velikim pritiskom da Putin ne može koristiti argumentaciju Kosova’, rekao je Vučić.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI