VUČIĆ U GADNIM PROBLEMIMA! ‘Skrivaju tijela i zločince! Moraju priznati zločine u Bosni, Hrvatskoj i Kosovu’

Kosovski parlament je danas usvojio Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici uoči 11. srpnja, odnosno 26. godišnjice najvećeg zločina na tlu Europe još od Drugog svjetskog rata.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 89 zastupnika, nitko nije bio protiv niti suzdržan. Prije glasanja o Rezoluciji parlament su napustili zastupnici Srpske liste.

Deset srpskih zastupnika napustilo je sjednicu kada je zastupnik iz bošnjačke zajednice Bahri Šabani uzeo riječ da argumentira Nacrt rezolucije, navode kosovski mediji.


Uoči 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici zastupnici parlamenta Kosova su na prijedlog bošnjačke zajednice koja živi na Kosovu, glasovali i usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Rezolucija podrazumijeva zabranu negiranja genocida u Srebrenici i predstavlja čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine.Usvajanjem Rezolucije Kosovo se pridružilo mnogim demokratskim zemljama i međunarodnim institucijama koje su osudile genocid u Srebrenici i solidarizirale se u smislu osude tog zločina.

“Danas podržavamo Rezoluciju povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, u Bosni. Ovo je plemenita i primjerena akcija ne samo u ime Kosova, nego i u ime našeg univerzalnog čovjeka, naše želje za mirom i pravdom. Srebrenica je najveći masakr, koji se dogodio na europskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je kosovski premijer Albin Kurti.

Kako prenosi Kosovo online, Kurti je naglasio je da na politički vrh u Srbiji treba vršiti pritisak da prizna zločine.

“Na političko rukovodstvo Srbije mora se vršiti nezaustavljiv pritisak, sa svih strana, dok ne prepozna i prizna da je počinila zločine u Bosni, na Kosovu i u Hrvatskoj, da traži oproštaj i započne proces kažnjavanja zločinaca. Oni danas ne mogu ponoviti zločin i genocid, ali čine ono što mogu, skrivajući tijela žrtava, ponekad skrivajući i zločince ili ih hvaleći”, rekao je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kratko je rekao: “iznenađujuće mi je da je Podgorica bila brža od Prištine”, aludirajući na istu rezoluciju koju je prije nekoliko tjedana donio i crnogorski parlament.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI