VUČIĆ UPORAN: Nakon što mu je propao prvi ‘ultimatum’ ponovno ‘uvjetuje’ NATO-u

Photo: Milos Tesic/ATAImages.

Nemiri na Kosovu ponovno su izbili, a povod su ovaj put akcije policije Republike Kosovo koje se provode nad osumnjičenim krijumčarima prostoru Kosovske Mitrovice.

Ostaje pitanje jesu li lokalni Srbi iskoristili situaciju za prosvjede kako bi legitimnu policijsku akciju prikazali kao represiju i ugrožavanje, a u suradnji s lokalnim krupnim kriminalom i političarima iz Srbije, ili je pak Kosovska policija s većinski albanskim kadrovima iskoristila akciju kao dodatan pritisak na lokalno srpsko stanovništvo.

Ovo je su već drugi nemiri unazad nekoliko tjedana, a prvi su izbili zbog regulacije tablica.

Tijekom prethodnih nemira predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je ‘ultimatum’ snagama NATO-a te prijetio kako će intervenirati ako se situacija ne smiri. No kada je rok prošao, odjednom se razbolio te nekolika dana kasnije pristao na kompromis.

Nakon novih nemira Vučić ponovno prijeti intervencijom, koja je sudeći po dosadašnjoj retorici ponovni blef, a služi samo kao politička promidžba u suradnji sa srbijanskim prorežimskim medijima.



sastao se na jugu zemlje sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Vučić je naime stigao na jug Srbije u Rašku gdje se sastao s predstavnicima Srba na Kosovu.

Vučić je rekao da postoji nekoliko stvari zbog kojih “Priština izaziva nestabilnost, a jedan razlog je i taj što ih požuruju neke velike sile”.

“U tome se nalazi želja jednog dela velikih zapadnih sila da se sve destabilizuje i uruši, da bi oni mogli bolje da upravljanju procesima, jer se samo u timo snalaze”, rekao je Vučić na sastanku.

Istakao je da će do proljeća velike sile “tražiti nestanak Republike Srpske” kao i da će se Srbija naći pred velikim pritiskom, javljaju beogradske Novosti.

Također je naveo i “da će to pasti na pleća Srbije” i da je pred Srbijom težak period.

Kako je rekao, velikim silama nije cilj samo “nezavisno, celovito Kosovo, već i slabljenje Srbije”.

“Njima ne odgovara da Srbija dalje napreduje, da pravi veću razlizku, da ulaže u svoje crkve, obrazovanje, naučne centre, u svoje fabike, vojsku… Zato je potrebno zaustaviiti Sbriju”, ukazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, oni neće odustati, navodeći tu, Veliku Britaniju, SAD i Njemačku, na prvom mjestu, a zatim i Francusku i Italiju.

“Neće odustati od celog, nezavisnog Kosova i baš ih briga šta će da rade. Ni danas nisu rekli da su Albanci krivi. A, jeste li čuli negde na svetu da neko ide da hapsi keks, limenke i ispali stotine metaka. Ne sekiraju se oni za to, nemojte da vaša suza traži roditelje na toj strani”, rekao je Vučić.

Dodao je i da bi u drugoj situaciji pozvao 50 dužnosnika, a danas je, kako je rekao, pozvao samo Miroslava Lájčaka, izaslanika EU za dijalog Srbije i Kosova.

“Trebalo je mnogo njih da pozovem, ali dobro je da EU danas nije rekla i pozvala ‘obe strane’. Ne znam šta bi Srbima zamerili”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo i da je “sa Prištinom nemoguće razgovarati”, dodavši da nije dozvoljavala ni da se dopreme vakcine, kao i da duže od mjesec dana stoje lijekovi na prelazu, “želeći tako da unizi Srbe”.

“Kako god da bude i šta god odlučite, znajte da će Srbija biti uz vas u svakom smislu. Zamolit ćemo NATO da radi svoj posao i da zaštiti Srbe. Ukoliko neće, bit ćemo primorani da reagujemo. Vjerujte mi, ovo nije ona Srbija kao nekad. Spremni smo da zaštitimo naš narod, da se borimo za naše interese i da u toj borbi i pobijedimo”, rekao je Vučić obraćajući se Srbima sa Kosova.

Vučić je najavio mogućnost da digne vojsku i pošalje je na Kosovo kako bi zaštitio stanovništvo na sjeveru Kosova, no to neće uraditi ukoliko u naredna 24 sata reaguje KFOR.

“Ako NATO ne reaguje, Srbija će reagovati”, rekao je, prenosi Aljazeera.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI