VUČIĆ: ‘VS UN-a ću reći istinu u lice o Kosovu’

Screenshot

Srbija će, u slučaju potrebe, zaštititi kosovske Srbe, zaštitit ćemo naš narod od pogroma –  to je odluka koju smo donijeli i o kojoj smo izvijestili sve koje treba, i zato sam sada miran, izjavio je u subotu u intervjuu za TV Prva srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i najavio da će sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti UN, koju je Srbija tražila zbog formiranja vojske Kosova, kako bi svim sudionicima “u lice” rekao istinu.

Izbjegavajući izravan i detaljniji odgovor što bi to značilo i  bi li Srbija reagirala šaljući svoje snage na Kosovo, Vučić je naglasio kako je dobro razmislio prije nego je to rekao. Ne želi, rekao je, govoriti na koji će način će Srbi na Kosovu biti zaštićeni niti o tehničkim detaljima, ali je “suština da će oni biti zaštićeni”. Podsjetio i na svoju poruku uz obilježavanje obljetnice akcije “Oluja” kada je rekao da Srbija više nikad nikom neće dopustiti pogrom nad svojim narodom niti će dopustiti “nove Oluje”.

Vučić je zanijekao da Srbija, po Rezoluciji UN 1244, ima pravo vojno ući na Kosovo, naglasivši kako je tako nešto mogućnost samo uz dopuštenje KFOR-a, odnosno NATO-a.

Vučić je istaknuo da vodi politiku za koju misli da je najbolja i za koju je dobio potporu na izborima. Predsjednik Srbije najavio je da će sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti UN, bez obzira da li će biti otvorena za javnost, jer želi “kazati istinu”.

Reći ću istinu i koliko smo uložili truda da dođemo do kompromisa, a suprotna strana to nije željela”, rekao je Vučić, naglasivši kako će to “u lice reći” i onima koji su “sudjelovali u tome da se ne dođe do kompromisa”.



Vučić će istaknuo da je za Srbiju težak kompromis bio i Bruxeleski sporazum o normalizaciji odnosa s Prištinom, postignut pod okriljem EU u travnju 2013. godine i Beograd ispunio sve svoje obveze, ali Priština nije da formira Zajednicu srpskih općina na Kosovu.

Srbijanski predsjednik najavio je da će poslije sjednice Vijeća sigurnosti izravno otputovati u Bruxelles gdje će se na poziv Federicke Mogherini, okupiti nekoliko političkih vođa i regije.

Poziv su dobili (Edi) Rama, (Salih) Zvizdić, (Zoran) Zaev, (Milo) Đukanović, (Hashim) Thaci i ja”, rekao je Vučić, ocijenivši kako je taj sastav “neka čudna kombinacija tri – tri”, obzirom da su pozvana po trojica premijera i trojica predsjednika.

Vučić pretpostavlja da je Mogherini “htjela naći neki način da spoji Beograd i Prištinu”, a očekuje da će glavna tema biti “sveobuhvatna regionalna suradnja” i sporazum CEFTA, odnosno drastične carinske pristojbe Prištine na robu iz Srbije i BiH.

Otići ću, to je moj posao. Kad ne bih otišao – optužili bi Srbiju kao remetilački faktor regionalnih odnosa”, ocijenio je srbijanski predsjednik.

On je naglasio kako  “nije fasiciniran” rezolucijom koju je danas usvojila Skupština Kosova o normalizaciji odnosa i ocijenio kako tim dokumentom Priština “suštinski želi zatvoriti vrata” svakom dijalogu sa Beogradom.

Rezolucijom kosovske skupštine se, po Vučićevoj ocjeni, predviđa da svaki dogovor mora voditi punoj neovisnosti Kosova, nepromjenjivosti granica i cjelovitosti teritorija po unitarnom principu, bez mogućnosti da postoji federacija na dijelu teritorija ili nešto slično.

Ovim papirom rekli su – mi hoćemo sve i to po svaku cijenu i spremni smo, tobože, za dijalog”, ocijenio je Vučić.

On je rekao kako je Beograd dosad uspješno izbjegavao sve zamke, uključujući i povećanje carinskih pristojbi čiji je cilj, po njegovom uvjerenju, bio da se Srbija isprovocira na “neke druge mjere”, kako bi se ušlo u neku drugu vrstu sukoba.

Naglašavajući kako želi rješenje za Kosovo, Vučić je istaknuo da ga za jedno od rješenja koje je nudio – srpsko-albansko razgraničenje, ali da se o tome ne razgovara s Albancima, jer nema suglasnosti niti na jednoj strani.

Vučić je ocijenio da će kompromis biti teško postignut, poglavito poslije rezolucije koju je danas usvojila Skupština Kosova.

Želim rešenje svim srcem i snagom, ali nemamo ga nismo ni blizu, ne razgovaramo, nismo nigde”, rekao je Vučić. Dodao je kako “živi za to da napravimo regionalnu ekonomsku zajednicu sa svima”, ali da za to još nema spremnosti i potpore u regiji.

Na ocjenu međunarodne organizacije Reporteri bez granica da je stanje u medijima u Srbiji najgore u svim zemljama Zapadnog Balkana, Vučić je pozvao sve sudionike u javnom prostoru da izbjegavaju govor mržnje.

Neka mene mrze, ali nemoj da to rade protiv drugih”, rekao je Vučić u intervjuu za TV Prva.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI