VUČIĆEV PROJEKT STVARANJA BALKANSKOG SCHENGENA: ‘Regionalno povezivanje za nas je od ekonomskog značaja’

screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokreće inicijativu tzv. malog Schengena jer vjeruje da će to povezivanje donijeti bolji život građanima Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Smatra da su države u regiji premale da bi utjecale na ekonomske pokazatelje u Europi i u svijetu te da je jedino rješenje njihovo ekonomsko i privredno udruživanje.

Vučića u inicijativi podržavaju i članovi Vlade. “Ne govorimo ovdje o novoj Jugoslaviji, u pitanju je čisti ekonomski interes za sve države – da uklonimo carinske i trgovinske barijere. To je bit  bavljenja politikom, da učinimo da građani žive bolje, da imamo što više investicija i poboljšamo životni standard svih naših građana. Imamo odličnu geostratešku poziciju i za Srbiju je važno da ima izlaz prema Grčkoj i albanskim lukama”, rekla je potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović.

“Ako dodamo Crnu Goru i BiH, to je 100 milijardi dolara. Znate što to znači, da svi zajedno proizvedemo 40 puta manje od Njemačke, a 30 puta manje od Francuske. Nije Volkswagen izabrao Tursku umjesto nas zato što se ovdje ne radi, već zato što Turska ima pet puta veći BDP od cijele regije. Srbija ima sve pretpostavke da se ekonomski razvija i regionalno povezivanje je za nas od ekonomskog značaja”, rekla je Mihajlović.

Srbija u ovome projektu ima podršku Europske unije. Prema porukama koje odašilju srpske vlasti, ne žele se zatvarati, samo smatraju da će, ako se povežu, biti jači. Smatraju, naime, da ujedinjeni mogu lakše pregovarati s EU-om i investitorima. Svjetska banka i MMF također “blagoslivlju” regionalno povezivanje jer predviđaju da će Balkanu donijeti ekonomski rast i razvoj, koji bi već u sljedećoj godini mogao iznositi najmanje tri, četiri posto.

Aleksandar Vučić razgovarao je u New Yorku s premijerima Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, s kojima je, kako je rekao, pokrenuo ideju o daljem uklanjanju različitih barijera u poslovanju na teritoriju triju zemalja te slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga. Taj bi dogovor trebao biti realiziran na skupu u Novom Sadu, 9. i 10. listopada, na kojem Vučić očekuje Zaeva i Ramu, a glavna će tema biti konkretizacija planova za jače povezivanje tržišta u regiji, odnosno kreiranje svojevrsnog “malog Schengena”.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI