VIDOVIĆ KRIŠTO PROGOVORILA O PRIJETNJAMA PUTEM TELEFONA: Masovno zovu Hrvate! ‘Mafijaškim načinom prijete obiteljima’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Jučer je guverner Boris Vujčić imao izlaganje u Saboru i najvažnija stavka u njegovu izvještaju i govoru je ta da je u Hrvatskoj opet pao BDP.

No jedno je drugo pomalo provokativno pitanje malo ostalo po strani, a to je ono koje je Vujčiću postavila zastupnica Karolina Vidović a tiče se tzv. “lihvarskih agencija”.

Riječ je, dakao, o agencijama za naplatu potraživanja koje – tako tvrdi Krišto – kršeći zakone “teroriziraju i pljačkaju hrvatske građane”.

O problemu ovih agencija naš portal je već pisao. Naime, upitna je zakonitost i ustavnost odluke HNB-a na temelju koje se bankovna potraživanja (potraživanja kreditnih institucija) prodaju trećim osobama (spomenutim agencijama).

Zašto Nijemac ima kamatu do dva posto, a Hrvati trostruko više?

Krišto se u upitu guverneru prethodno osvrnula na problem nepokrivenih mjenica Agrokora zbog kojih je Ivica Todorić optužen zbog štete od 18 milijardi kuna. I dok je Vujčić odgovorio na taj dio pitanja, odgovor o agencijama za naplatu potraživanje je negdje izostao.



“Kada bi Hrvatski sabor bio autentični i iskreni predstavnik hrvatskih građana, onda bismo nakon rasprave o ovoj točci donijeli odluku o trenutnom razrješenju guvernera HNB-a i imenovanju privremenog guvernera, koji bi imao zadaću napraviti inventuru stvarnog stanja u instituciji koja nosi ime Hrvatska narodna banka”, iznijela je Krišto Vidović oštru kritiku na rad HNB-a. “Nijemac ima pravo na svoju Narodnu banku koja nadzire poslovne banke na zakonitost poslovanja, ali Hrvat nema. Zato Nijemac plaća stambeni kredit za jedan i pol do dva posto, zato mu je potrošački kredit tri posto, a Hrvati plaćaju dvostruko više”, navela je u svom izlaganju pa potom prešla na stvar.

Otkrivaju li banke poslovne tajne?

“Kako vi iz HNB-a možete dopustiti da poslovne banke sustavno krše europsku Uredbu o zaštiti podataka, bankarsku tajnu, te sudjeluju u lihvarskim rabotama protiv vlastitih klijenata? Osobno sam vam pisala da jedna komercijalna banka daje podatke, bez suglasnosti klijenta banke, agenciji za naplatu potraživanja, koja mafijaškim načinom prijeti obiteljima te ih telefonski uznemirava. Pa mi smo članica EU, a ne divlji zapad. HNB je bio dužan podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih u spomenutoj banci, te Upravi banke oduzeti odobrenje za rad. HNB je dužan skrbiti da financijske institucije rade zakonito.

U zakonu o HNB-u jasno je opisana vaša nadležnost. Ako nekakva tvrtka daje usluge iz područja financija, onda se ona ne mora krstiti imenom ‘banka’, već ona automatski spada pod nadzor ili HNB-a ili HANFE. Vaše, i tvrdnje HANFE, da niste nadležni za poslovanje agencija za naplatu potraživanja, koji otkupljuju od banaka kredite bez suglasnosti korisnika, a što je eksplicitno u suprotnosti s europskom Uredbom o zaštiti podataka, netočne su.  Usto, skandalozni hrvatski sudovi prihvaćaju tužbe na temelju ugovora o tzv. cesiji. Ali cesija postoji samo ako su tri strane nešto dogovorile, te potpisale. Ovdje se klijente ništa ne pita. A znamo i zašto. Banke prodaju svoje potraživanje za 20 posto, a od klijenata se traži 100 i više posto duga, te im se zaračunavaju još i kamate”, naglasila je Vidović Krišto.

O tvrdnjama zastupnice Vidović kontaktirali smo HNB, a njihov odgovor ćemo objaviti čim ga zaprimimo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI