VUJČIĆ NEMA DOBRE VIJESTI: Usporit će gospodarski rast u Hrvatskoj, a dolazi i do porasta inflacije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić istaknuo je kako će doći do usporavanja gospodarskog rasta u Hrvatskoj u ovoj godini zbog rata. Krajnji rezultat je porast inflacije, uslijed rasta cijena energenata i žitarica.

“Direktan utjecaj na naše gospodarstvo dolazi od prelijevanja ekonomskih efekata rata u Ukrajini. U ovom trenutku nemamo izravne ratne posljedice, ali sasvim sigurno možemo očekivati da ćemo zbog rata u Ukrajini imati usporavanje rasta BDP-a u ovoj godini, kao i rast inflacije, prvenstveno zbog porasta cijena energenata i žitarica, koje se u velikoj mjeri proizvode u Rusiji i Ukrajini”, kazao je Vujčić.

O “pomami za eurima” rekao je kako se ne događa ništa značajno. Istaknuo je da je od druge polovine prošle godine prisutna veća potražnja za eurom i to zbog prošlogodišnje turističke sezone, kao i s približavanje datuma uvođenja eura.

“To je trend koji pokazuje da imamo snažan neto priljev deviza u bankovni sustav”, naglasio je Vujčić te dodaje kako je od početka rata u Ukrajini vidljivo određeno smanjenje neto otkupa. “Međutim to je relativno malo i ne vidimo da se tu išta značajno događa”, zaključio je Vujčić.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI