VUJČIĆEVA ZAMJENICA NIMALO NE BOJI ZA SVOJU SUDBINU: ‘Nemam razloga za moju ostavku, mirno spavam’

Facebook/Sandra Švaljek

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek za Dnevnik Nove TV komentirala je moguće trgovanje povlaštenim informacijama u središnjoj banci.

“Mislim da je vrlo važno razjasniti neke činjenice: ni guverner, ni ja ni drugi zaposlenici Hrvatske narodne banke koji se spominju u Indexovu tekstu nisu u vrijeme poduzimanja tih financijskih transakcija prekršili niti jedan propis, niti etičke standarde. Osim toga, ne postoje niti indicije, niti naznake da se radi o bilo kakvom trgovanju povlaštenim informacijama”, kazala je Švaljek.

Izvješće saborskom Odboru za financije trenutno je u visokoj fazi pripreme i Švaljek vjeruje da bi moglo biti poslano već danas. Ako ne, onda sutra rano ujutro. Na pitanje je li spremna doći na plenarnu sjednicu u sabor sve razjasniti, zamjenica guvernera HNB-a odgovorila je kako je spremna.


“Već danas smo pokrenuli ad hoc nadzor kojim nam je cilj utvrditi jesu li  zaposlenici za koje smo saznali u Indexovu tekstu na bilo koji način kršili zakon i etičke standarde”, kazala je Švaljek. Istragom je obuhvaćeno pet osoba.

U trenutku kad je bila vanjski član savjeta, imala je obveznice, što je bilo u skladu sa zakonom. Na pitanje je li to etički, Švaljek je ponovila kako je sve bilo u skladu sa zakonom i u skladu s Etičkim kodeksom, kao i da je deset godina nakon toga takvo ulaganje u skladu s Etičkim kodeksom.“Osim toga, na isti način se očitovala i Europska središnja banka”, rekla je Švaljek.

Na pitanje zašto ne napravi propis koji zabranjuje trgovinu obveznicama i dionicama, za sve ljude u HNB-u, Švaljek je odgovorila da će u novi Etički kodeks ugraditi i zabranu posjedovanja i korporativnih obveznica.

HNB surađuje s s HANFOM koja provodi istragu, a u središnjoj banci istražuje se pet osoba zbog sumnje u trgovanje informacijama. I obveznice koje je imala dok je bila vanjski član HNB-a, kaže, u skladu su sa zakonom i etičkim propisima.

Na pitanje razmišljaju li ona i guverner o ostavci, Švaljek je odgovorila: “Nema razloga za ostavku. Kad ste sigurni da ste postupali u potpunosti u skladu s propisom i s etičkim, dakle najvišim standardima, nema razloga da se razmišlja o ostavci.”

“Hrvatska narodna banka je vrlo važna institucija, važna je njezina stabilnost, stabilnost za cijeli financijski sustav i naprečac se o ostavkama nema razloga razmišljati. To bi nepotrebno destabiliziralo sustav i stvorilo sumnju, a sumnji u ovom trenutku – niti za guvernera, niti za mene mjesta nema”, dodala je Švaljek.

Na pitanje spava li mirno, kratko je odgovorila: “Mirno spavam.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI