Wall Street na oprezu, u fokusu su rezultati kompanija

Screenshot

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon poruka američke središnje banke i novih vijesti o širenju korona virusa, dok su podršku tržištu pružili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones ojačao je 11 bodova ili 0,04 posto, na 28.734 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,09 posto, na 3.273 boda. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,06 posto, na 9.275 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi osjetnije porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Iz tog je razloga cijena dionice Applea porasla više od 2, a General Electrica više od 10 posto.

Porasla je, za 1,7 posto, i cijena dionice Boeinga, premda je taj krizom pogođen proizvođač zrakoplova u prošloj godini zabilježio prvi gubitak od 1997. godine.Ulagače je, međutim, ohrabrio podatak da su troškovi Boeinga zbog prizemljenja zrakoplova nakon dvije teške nesreće ipak manji nego što se procjenjivalo.

Od više od 100 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 68 posto nadmašilo je očekivanja analitičara, manje u odnosu na 74 posto u posljednja četiri tromjesečja.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku gotovo iste kao i godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.

No, početni dobici indeksa splasnuli su nakon poruka američke središnje banke s jučerašnje sjednice njezinih čelnika.

Fed je, kao što se i očekivalo, ostavio kamatne stope nepromijenjene i poručio da su nesigurnosti u vezi gospodarskih izgleda i dalje prisutne.

“Vjerujemo da je sadašnja monetarna politika odgovarajuća da podrži daljnji održiv rast gospodarstva, snažno tržište rada i povratak inflacije prema ciljanih 2 posto”, kazao je na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell.

Kao jednu od nesigurnosti u svijetu Powell je spomenuo i širenje korona virusa u Kini.

Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja. Premda su se zabrinutosti ponešto stišale, ulagači su i dalje oprezni, dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni utjecaj na gospodarstvo.

Kineski mediji navode procjene tamošnjih ekonomista da bi rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva u prvom tromjesečju mogao usporiti na 5 posto, pa i niže, s otprilike 6 posto u posljednjem lanjskom kvartalu.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,04 posto, na 7.483 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,16 posto, na 13.345 bodova, a pariški CAC 0,49 posto, na 5.954 boda.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI