Washington Post: Trump je već u siječnju i veljači bio upozoravan na covid-19, ali nije slušao

Foto: The New Yorker

Američki predsjednik Donald Trump mnogo je puta bio upozoren na opasnost od novog koronavirusa u izvješćima obavještajnih službi u siječnju i veljači, piše dnevnik Washington Post u ponedjeljak.

Više od dvanaestak bilo je uključeno u tajne dokumente za svakodnevna brifiranja predsjednika i dostavljano Donaldu Trumpu u vrijeme kada je on umanjivao važnost bolesti covid-19 koja je poslije prerasla u pandemiju.

Kao svoje izvore Washington Post (WP) citira, ali ih ne imenuje, sadašnje i bivše članove Trumpove administracije.

Tjednima se u svakodnevnom brifingu navodilo da se virus širi i upozoravalo da Kina prikriva informacije o smrtnosti covida-19 i visokoj zaraznosti te bolesti.

U izvješćima su isticane krajne opasne posljedice krize koronavirusa na političkom i ekonomskom planu, piše Washington Post.



Neimenovane osobe iz kruga predsjednika Donalda Trumpa povjerile su WP-u da Donald Trump nije čitao takav tip dokumenata te je čak bio iritiran kad je morao poslušati usmene prezentacije izvješća.

Donald Trump ograničio je putovanja između Sjedinjenih Država i Kine krajem siječnja, no u veljači je prestao umanjivati težinu prijetnje epidemije.

Čekao je do 13. ožujka da proglasi izvanredno stanje kada su se financijska tržišta rušila, a broj zaraženih ju New Yorku buknuo.

Prema podacima američke sveučilišne bolnice Johns Hopkins u ponedjeljak Sjedinjene Države imale su 988.197 potvrđenih zaraženih, od kojih 56.144 umrlih.

Trump je u ponedjeljak navečer okrivio Kinu za pandemiju kazavši da je Kina mogla zaustaviti koronavirus prije nego što se proširio svijetom te je rekao da njegova administracija provodi “ozbiljne istrage” kako bi saznala što se točno dogodilo.

Na konferenciji za medije u vrtu Bijele kuće rekao je da se epidemija “mogla zaustaviti na izvorištu i tada se ne bi proširilo cijelim svijetom.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI