ČEKA SE NOVI OKRŠAJ: Milanović i Plenković u niskom startu! Premijeru mogu pomoći oni od kojih se to najmanje nada

Nakon male stanke i zatišja uskoro će krenuti nova runda političko-pravnog spora između predsjednika Zorana Milanovića i HDZ-ovaca, a tema oko koje bi se koplja ponovno mogla lomiti jest izbor predsjednika Vrhovnog suda. Naime, drugi po redu javni poziv raspisan je 2.travnja, i ponovno traje 30 dana, a Milanović bi 5. svibnja pred sobom trebao imati dokument s popisom prijavljenih kandidata.

Jandroković neće žuriti

Kao što je poznato profesorica Zlata Đurđević koja i jest bila predmet prijepora između Milanovića i Plenkovića od kandidature ne odustaje te je ona i dalje predsjednikova favoritkinja, no HDZ je ustrajan u tome da Milanovićevu kandidatkinju ne podrži. Kako saznajemo, polemika o tome mogla bi potrajati, a malo je vjerojatno da se o pitanju predsjednika Vrhovnog suda raspravlja prije lokalnih izbora. Parlament prije stanke zbog kampanje zasjeda do 7.svibnja, a kada je riječ o proceduri koju je potrebno provesti ona podrazumjeva pribavljenja mišljenja o sudionicima javnog poziva, no već se sada može naslutiti kako predsjednik Sabora Gordan Jandroković neće biti pretjerano hitar po tome pitanju.


Kada govore o Đurđević u HDZ-u su prilično oprezni. Smatraju kako bi njeno odbijanje pozitivno utjecalo na njihove birače, ali i na pristaše konzervativnih političkih opcija, dok se s druge strane strahuje od reakcija na liberalnom dijelu scene, što je Plenkoviću prilično značajno jer gleda i prema tom dijelu biračkog tijela.

Osim toga Plenkoviću probleme predstavljaju i koalicijski partneri, budući da ni Milorad Pupovac ni Ratko Čačić u načelu nemaju ništa protiv Milanovićeve kandidatkinje pa bi slamka spasa vladajućoj stranci u ovoj situaciju umjesto ljudi s kojima surađuju trebao biti konzervativni blok oporbe u parlamentu, riječ je dakako o Mostu  i Domovinskom pokretu te Suverenistima, no ni takva etiketiranja Plenkoviću koji se nalazi u pomalo bezizlaznoj situaciji nisu po volji.Nakon prvog kruga lokalnih izbora zastupnici se na svega šest dana vraćaju u Sabor pa zapravo ni tu neće biti vremena za odluke o Vrhovnom sudu, a to pak znači da bi se cijela saga mogla rastegnuti do sredine lipnje i završetka izbornog procesa, a tada će predsjednik i premijer ipak morati sjesti za zajednički stol i postići dogovor, na što se također obojica za sada oglušuju, pa bi mogli još jednom svjedočiti proceduri nalik onoj s Đurđević, a takva procedura dakako na dulje staze najvažniji sud u državi ostavlja bez šefa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI