ZABORAVLJENI MILANOVIĆEVI MINISTRI! Gdje su nestali ljudi s kojima je godinama surađivao?

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dok predsjednik Zoran Milanović žari i pali domaćom političkom scenom, njegovi bivši ministri iz premijerske ere u javnom se prostoru prilično rijetko pojavljuju pa su građani možda i zaboravili na njegove bliske suradnike.

Jedan od njih je nekadašnji ministar poljoprivrede, SDP-ov Tihomir Jakovina, čiji su mandat obilježile brojne afere i nerazriješeni poslovi. U vrijeme kada je postalo jasno da je Milanovićev SDP izgubio izbore, Jakovina se kratko oglasio i otkrio da napušta političku arenu pa se u međuvremenu zajedno sa suprugom okrenuo privatnom poduzetništvu.

Danas zajedno vode trgovačko društvo registrirano za čak 20 djelatnosti, koje uključuju skladištenje robe, organizaciju sajmova te posluživanje hrane i pića. Premda je njegova Aspira registrirana za obavljanje različitih djelatnosti i usluga, Jakovina se ponajprije bazirao na savjetničke usluge, pozivajući se na znanje koje je stjecao kao ministar u Vladi premijera Plenkovića.


Pored toga, bivši ministar poljoprivrede prokurist je u tvrtki Simpo-Eu slavonskobrodskoj podružnici srbijanskog Simpo AD Vranje.

Bivša šefica diplomacije, i nekadašnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić uoči posljednjih parlamentarnih izbora odlučila se umiroviti pa sada tek s vremena na vrijeme komentira neke društveno-političke aktualnosti.U saborskim klupama više nema niti Ranka Ostojića, koji se u političku arenu pokušavao vratiti kao kandidat za predsjednika SDP-a, no u međuvremenu je doživio težak srčani udar od kojega se oporavio. Uključio se potom u utrku za župana Splitsko-dalmatinske županije kao prvi čovjek ondašnje organizacije svoje stranke, ali te je izbore izgubio.

Svoj SDP napustila je i bivša ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja se u prošlom sazivu Sabora pridružila pokojnom Milanu Bandiću, te je tim potezom zapravo i okončala svoju dugogodišnju političku karijeru. Nakon prošlih parlamentarnih izbora proglašena je jednom od najvećih izbornih gubitnica i od tada je se u javnom prostoru više ne spominje.

U politici je još uvijek aktivan Branko Grčić bivši ministar regionalnog razvoja član Glavnog odbora i predsjednik Savjeta za gospodarstvo i regionalni razvoj, ali i kao saborski zastupnik.

Iako ga se u javnom prostoru sve rjeđe čuje bivši ministar financija Boris Lalovac i dalje je saborski zastupnik, dok se iz politike povukao Ivan Vrdoljak nekadašnji ministar gospodarstva koji se u javnom prostoru posljednji put spominjao nakon posljednjeg uhićenja donedavnog šefa Janafa Dragana Kovačevića. Naime, prema sumnjama Uskoka, Kovačević je primao mito u obliku nekretnina, od tvrtki kojima je zauzvrat sređivao poslove s Janafom. Jedna od tih nekretnina je i stan smješten u zgradi Sunčani Žnjan koju je izgradila istoimena tvrtka u vlasništvu Vrdoljaka i stanovitog Klementa Bašića. Svoj trojici dodirna je točka HNS, u kojem je Vrdoljak godinama slovio za najutjecajniju figuru.

Premda nije bio najutjecajniji političar bivši ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u prošlom sazivu Sabora bio je jedan od najaktivnijih zastupnika, a tu njegovu aktivnost građani ipak nisu nagradili pa na prošlim izborima. U Sabor nije ušao, a maknut je i s čela zagrebačkog SDP-a. Osim toga Peđa Grbin ga nije kandidirao niti za zagrebačkog gradonačelnika pa bi po svemu sudeći Maras uskoro svoju sreću trebao potražiti izvan politike.

U SDP-u pak više nije bivši ministar rada Mirando Mrsić koji se nedavno pokušao kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika, no uvidjevši da su mu šanse skromne ovaj liječnik potporu je dao bivšoj ministrici graditeljstva, šefici Glasa Anki Mrak Taritaš.

Jedan od najutjecajnijih SDP-ovaca i danas je nekadašnji ministar uprave Arsen Bauk, koji je ujedno jedan od najpoznatijih zastupnika Partije u aktualnom sazivu Sabora, o(p)stao je u političkoj areni, a bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić danas savjetuje predsjednika Milanovića.

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović zaposlio se kod svojeg prijatelja Ivana Čermaka u Croduxu, a kod Bandića skrasio se i bivši ministar zdravstva Siniša Varga koji je nedugo potom postao predsjednik Upravnog vijeća Hitne medicinske službe grada Zagreba. No, s obzirom na novu vlast teško je za povjerovati da će Varga na toj poziciji ostati.

Bivši ministar branitelja Predrag Matić zastupa svoju stranku u Europskom parlamentu, dok je bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić još uvijek aktivan u saborskim klupama.

Ministar turizma Darko Lorencin prema posljednjim dostupnim informacijama radi u rovinjskoj Maistri dok je zaboravljeni ministar obrazovanja Vedran Mornar nastavio svoju karijeru na FER-u.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI