TREBA LI ZABRANITI RAD NEDJELJOM? I oko ove goruće teme javnost je podijeljena

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zabrana rada nedjeljom znači velike promjene za sektor trgovine, no uz to ide i ograničeno radno vrijeme i COVID potvrde za kupce, pa je hrvatska javnosti i o ovoj temi podijeljena.

“Ustavni sud je dosad tri puta to odbacivao, uključujući i prošle godine za vrijeme COVID-a. Ovoliko iznimaka i ovako neravnomjerni udar na razne sudionike u gospodarstvu sigurno ne mogu proći na Ustavnom sudu”, kaže Slobodan Školnik iz Udruge trgovina pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

No, nisu svi protiv zabrane rada nedjeljom.


“Ako neće kupovati nedjeljom, kupit će subotom, kupit će petkom, ponedjeljkom. I mislim da se tu neće dogoditi neka šteta”, smatra Ivica Katavić, predsjednik sektora trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Primjer je, kaže, njegov trgovački lanac koji je 2019. godine uveo neradnu nedjelju.

“Mi smo ostvarili rast. Mislim da onda ne treba puno više govoriti što očekivati od trgovine jer cijelo vrijeme kad mi nismo radili nedjeljom naša konkurencija je bila otvorena i radila i mamila naše potrošače”, otkriva Katavić.Glasno se priča i o uvjetovanju potpora brojem cijepljenih, iako u javnom sektoru nemaju pojma koliko ih se cijepilo.

“Stranke de facto žive od državnog proračuna. Stoga je moj prijedlog da na isti način stranke natjeraju svoje članove da se cijepe i da se uvjetuje njima dobivanje potpore iz proračuna s postotkom članova stranke koji su cijepljeni”, predlaže Vuković.

Ideja je i da kupci bez COVID potvrda ne mogu u trgovačke centre.

“Ja to ne bih nazvao uvjetovanjem, Međutim, to je jedan pokušaj da se uvjeri ljude da moramo težiti starom normalnom”, kaže Katavić.

Podupiru, kažu, cijepljenje, ali smatraju da bi možda drugačiji pristup Vlade donio bolje rezultate, prenosi Dnevnik.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI