ZABRINJAVAJUĆE! Mladi sve više konzumiraju energetska pića

Pixabay

Sve više maloljetnika konzumira energetska pića koja su puna kofeina i šećera, pokazuju podaci. Zabrinjavajuće je jer je to opasna kombinacija, koja za neke može biti kobna. Za jednog maloljetnika prošle godine, koji nije znao da ima srčanu manu, nekoliko tih pića bilo je pogubno, objavio je HRT.

Energetska pića dostupna su na svakom koraku.

“Najjednostavniji način kako podignuti energiju”, ističe se u reklamama.

No, nitko ne čita ono što piše malim slovima na limenkama, a to je da se “ne preporučuje konzumiranje trudnicama i djeci”.

U Obrtničko-industrijskoj školi u Županji profesori su primijetili da djeca piju energetska pića i tijekom nastave.



“Učenici su najprije sakrivali ta pića pod stol, a sad ih hladno ostavljaju na stolu. Uopće ne znaju da ćemo mi reagirati i kako ćemo reagirati”, rekla je Elvira Lučić, profesorica predmeta Poznavanje robe i prehrane u Obrtničko-industrijskoj školi u Županji.

Njezina kolegica, profesorica Verica Vestić dodaje kako je primijetila da neki učenici piju i po tri do četiri limenke tih pića.

Kako bi istražili koliko učenici piju energetskih pića proveli su istraživanje. Anketa je pokazala da je čak 97 posto učenika isprobalo neko energetsko piće, a 70 posto njih to je učinilo već u osnovnoj školi.

“Oko pet posto učenika barem jedanput dnevno pije jedno piće. Njih oko pet posto pije više od jednog piće, a njih 60 posto miješa energetsko piće s alkoholom”, istaknula je Elvira Lučić.

Na upit zašto to čine, učenica Monika Čarapić-Stellwag naglašava da je to “ponekad jer znaju da će se razbuditi, a to većinom konzumiraju u školi”.

“Uvijek budemo pospani, jer smo većinom putnici. Smatramo da ćemo se tako razbuditi”, rekla je Monika Čarapić-Stellwag.

Što se zapravo krije u limenkama? Energetsko piće jednog proizvođača sadrži čak 7 kockica šećera. I nije problematična samo količina šećera nego i kofeina.

“U prosječnom energetskom napitku od 250 do 350 ml nalazi se onolika količina kofeina koliko možemo pronaći u jednoj do dvije šalice kave. Prije su energetski napici bili bogati i šećerom. U nekom napitku bilo je 2 do 3 žlice šećera, a sada su ti šećeri zamijenjeni brojnim sladilima”, upozorava nutricionist Josip Rešetar.

Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističe kako je za djecu do 12 godina bilo kakva količina kofeina štetna. Nakon 12 godina mogu konzumirati do 100 mg dnevno međutim, energetska pića imaju četiri do pet puta više kofeina, upozorava.

Na energetska pića plaća se poseban porez. Pravila koja vrijede na reklamiranje alkohola vrijede i za energetska pića. Uza sve to, baltičke zemlje zabranile su prodaju energetskih pića maloljetnicima, a neki trgovački lanci to su samoinicijativno u drugim zemljama povukli s polica. Prijedlog zabrane prodaje u Hrvatskoj nije prošao.

“Neke zemlje to imaju, ali neke su morale odustati jer s pokazalo neodrživim s pravnih aspekata. Primjer za to su Francuska i Italija”, rekla je Ivana Pavić Šimetin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI