ZAGREB DVA DANA ‘SREDIŠTE EUROPE’: Dolaze 42 delegacije iz 32 države, Nancy Pelosi, a Zelenskij će se obratiti video vezom

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Prvi parlamentarni samit Krimske platforme, najveći međunarodni događaj u povijesti Hrvatskog sabora održat će se u utorak u Zagrebu. Doći će 42 delegacije iz 32 države, a pet država predstavljat će predsjednici oba parlamentarna doma – Belgije, Češke, Irske, Poljske i Rumunjske.

Na Krimskoj platformi sudjelovat će i predstavnici pet parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija – Europskog parlamenta, PS Vijeća Europe, PS OESS-a, Interparlamentarne unije i PS NATO-a.

Zanimljivo je kako će u Zagreb doći i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi dok će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij sudionicima uživo obratiti videovezom.

Ukrajina je sama izrazila želju da Hrvatska bude domaćin povijesnog parlamentarnog samita s obzirom na rat i sigurnosnu situaciju u toj zemlji te “partnerstvo i prijateljstvo”, istaknuli su iz Hrvatskog sabora.

S obzirom na veliki broj visokih uzvanika, u ponedjeljak i utorak vrijedit će posebna regulacija prometa u Zagrebu i Velikoj Gorici. U Hrvatsku je već stigao predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk koji je u subotu u Lovranu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićom otkrio spomen ploču ukrajinskom pjesniku Ivanu Franku.



Uz navedene, još je iz Jedanaest država potvrđeno sudjelovanje video porukom, uključujući Francusku, Mađarsku, Japan i Kanadu. Srbija je jedina europska zemlja uz Bjelorusiju koja odbija nametnuti sankcije Rusiji zbog njezine agresije na Ukrajinu, pozvana je na samit, ali se nije odazvala pozivu.

Prije samog samita, koji će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u ponedjeljak navečer u 20 sati Sabor za pristigle delegacije organizira i večeru dobrodošlice u hotelu Westin. Prije toga će Jandroković u Saboru održati niz bilateralnih sastanka. Sastat će se i s Pelosi, trećerangiranom osobom američke državne hijerarhije.

Inače, Krimska platforma je novi međunarodni koordinacijski format formiran u kolovozu prošle godine na inicijativu ukrajinskog predsjednika Zelenskog čija je osnovna zamisao bila kreirati međunarodni mehanizam kojim bi se okončala ruska aneksija Krima. U međuvremenu je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu, pripojila si i druge njene dijelove, što je ovoj platformi dalo i novu dimenziju.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI