ZAHROVA KRITIZIRA POTEZ ŠVEDSKE: ‘Svaki drugi Šveđanin razumije u kakvu rupu američki ‘prijatelji’ uvlače Stockholm’

Foto: Guliver Images

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na Telegramu je komentirala švedsku želju o članstvu u NATO-u. Kazala je kako je Švedska marioneta Velike Britanije.

“U svom tom ludom slavlju atlantizma i emisiji koju je službeni Stockholm inscenirao o svojoj ‘povijesnoj’ odluci da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u, jasno se vidi napeta izvještačenost. Uostalom, interno ne postoji nacionalni konsenzus o odluci da se Stockholm pridruži NATO-u. Čelnik lijeve stranke Nushi Dadgostar kritizirao je tu odluku. Nije uspio doći do riječi za pristupanje Savezu i Zelenoj stranci”, stoji u objavi.

“O referendumu, koji bi se mogao održati po svim kanonima liberalizma (o kojem zasad nitko ništa ne zna), također nisu mucali. I čudno. Uostalom, posebno mu je mjesto u političkoj kulturi ove zemlje”, nastavila je.

“Naravno, o pitanjima kao što su članstvo Švedske u Europskoj uniji i pristupanje jedinstvenom sustavu eurovalute odlučivalo se i nacionalnim glasovanjem. Općenito, Švedska je u tom pogledu bila država koja se pridržavala prilično demokratske prakse. No, u stotinu godina koje su prošle od prvog referenduma u dvadesetom stoljeću, očito se u Švedskoj mnogo toga promijenilo – demokracija se smanjila”, komentirala je Zaharova.

“Zanimljivo je da su na dan objave ‘povijesne’ odluke u Stockholmu bili američki senatori, i to ne obični kongresmeni, već cijeli vođa republikanaca Mitch McConnell. Švedska još nije ušla u Alijansu, a Amerikanci već diktiraju što će reći svom narodu. A ovo je samo mini verzija onoga što ih sada čeka”, rekla je.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI