ŽALAC JE ISTRAŽITELJIMA SVE OTKRILA! Spominje se Plenković i vojska HDZ-ovih ministara

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Šefica USKOK-a Vanja Marušić prikrivala je rezultate istrage o Gabrijeli Žalac kako bi zaštitila premijera Andreja Plenkovića.

Tvrde to u posljednjem broju Nacionala čiji izvori otkrivaju kako je Uskok prvo ignorirao, a tek onda dostavio polovičnu dokumentaciju o predmetu bivše HDZ-ove ministrice Uredu europskog tužiteljstva.

Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara unutar Ministarstva financija otkrio je o kakvoj se prevari radi, no baš radi Marušić sve je palo u zaborav.

Kako stoji u tom mediju, DORH i USKOK skoro dvije godine imaju informaciju o sumnji u namještanje natječaja, a nakon provedenih izvida dobili su i konkretne dokaze, međutim, slučaj se zatvorio.

Da je zataškavanja doista moglo biti potvrđuje i naš sugovornik iz pravosudnih krugova koji ne upire prst izravno prema premijeru Plenkoviću. No, kako kaže znakovito je da za razliku od svoje prijateljice, i stranačke kolegice Josipe Rimac bivša ministrica Žalac još nije izbačena iz HDZ-a.



”Iz toga se naslućuje da ona doista jest pod jednom vrstom političke zaštite, za razliku od Rimac njena je uloga u Vladi bila daleko značajnija. Ona je bila praktički Plenkovićeva desna ruka, jedna od stožernih ministrica, osim toga kada je o europskim fondovima riječ tu imate i mehanizme za kontrolu koji se pod nadležnošću ministra Marića. Dakle priča se vrti oko samog političkog vrha”, analizira naš sugovornik te podsjeća da ovo nije prvi puta da se Plenkovića spominje u neugodnom kontekstu po pitanju istraga koje se vode oko HDZ-ovaca.

”Sjetite se afere s Rimac, istraga je probijena praktički kada se počelo spominjati Tenu Mišetić, koja se spominje kao svjedok u aferi s poduzetnikom Antom Sladićem”, podsjeća naš sugovornik te napominje da je Mišetić jedna od najvažnijih Plenkovićevih suradnica.

”Rimac je bila prijateljica sa Žalac, ali i s ministricom Vučković, preko čijeg se resora i pogodovalo Sladiću, moguće je da je svima njima Žalac bila posrednik do ministara. S Rimac je uhićena Ružica Njavro, tada je pala i suradnica Darka Horvata, problematizirao se i Tomislav Ćorić, ali i Banožić koji je u prošloj Vladi bio nadređen Rimac, dakle to je cijela jedna ministarska mreža čiji su suradnici padali pod utegom afera. Ispada da njihovi nadređeni ništa nisu znali, no to u pitanje dovodi njihove upravljačke sposobnosti”, komentira naš sugovornik te kaže kako se i Žalac već u prvim danima istrage slomila te u suzama priznala kako su svi oko nje i u Vladi, uključujući i njenog nasljednika Marka Pavića znali za slučaj softver.

”Plenković je bar iz medija mogao nakon njenog odlaska iz Vlade saznati pojedinosti o ovom slučaju te se za njih zainteresirati. Ovako i da nema ništa s time ostavlja dojam da ima, a nakon svega najmanje što može učiniti ravnateljica USKOK-a jest ostavka”, komentira naš sugovornik.

Komentare na ovaj slučaj još prije par dana iznosio je predsjednik Zoran Milanović ustvrdivši da se povjerenje građana u pravosuđe razbilo kao kineska vaza. I ranije, kada su se institucije bavile bivšom državnom tajnicom Rimac Milanović je dao naslutiti što o pravosudnim institucijama misli. “Mjere praćenja pukle su kad se počelo pojavljivati ime jedne važnije osobe pa se onda sve podijelilo novinarima”, izjavio je svojedobno predsjednik Zoran Milanović, komentirajući naprasno pucanje istrage o Josipi Rimac i njezinim “poslovnim partnerima”.

Inače je u Državnom odvjetništvu održana konferencija za medije na kojoj se javnosti obratila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić.

“U javnosti se polemizira i različito tumači moja izjava i priopćenja USKOK-a. Ono što sam rekla i što je priopćeno, ostajem kod toga u cijelosti. Objasnila bih još neke detalje. Točno je da je USKOK otvorio ovaj predmet, i to ne temeljem kaznene prijave, nego medijskih objava vezanih za sumnje u nezakonito postupanje bivše ministrice. Također je točno da je USKOK provodio opsežne višemjesečne izvide, pribavio dokumentaciju, uzimao izjave od 30-ak osoba. Sama dokumentacija iz Ministarstva ima više od 3000 stranica’, objasnila je šefica USKOK-a dodajući da je u opsežne izvide koji su trajali mjesecima uključen i PNUSKOK.

”Ono što je rečeno da nije donesena meritorna odluka je točno, jer sukladno svim izvidima nismo mogli utvrditi dostatan stupanj osnovane sumnje za otvaranje istrage. Sad se u javnosti raspravlja je li neki predmet živ ili mrtav. No, mrtvi predmeti su samo oni koji su okončani ili pravomoćnom presudom ili obustavljanjem istrage. Ovaj predmet i svi drugi na kojima se radi su se mogli obnoviti bilo kojom novom informacijom. Ali temeljem svih informacija, izjava, dokumentacije nije se moglo prikupiti dovoljno dokaza da bi se došlo do osnovane sumnje. Sve to je dostavljeno Uredu europskog tužitelja”, rekla je Marušić odbacujući teze o pritiscima i zataškavanju.

”Da je bilo zataškavanja, da li bi se protiv bivše ministrice otvorile istrage za koruptivna djela? Priča se o blamaži i fijasku USKOK-a, apsolutno to poričem. Ponavljam da nije bilo moguće donijeti meritornu odluku po ovoj istrazi”, rekla je Marušić. Kao što sam već rekla, temeljem rezultata izvida nije donesena meritorna odluka jer nije bilo dovoljno elemenata. Taj predmet je bio statistički zatvoren, ali nije bio mrtav”, poručila je Marušić naglašavajući kako je USKOK dostavljao podatke o mogućim predmetima koji bi dolazili u ovlast europskog tužitelja. ”Oni su u ovom slučaju dobili podatke od OLAF-a. Mi smo odmah dostavili podatke da je spis kod nas formiran, predali smo rezultate svih izvida koji su prikupljeni u tom predmetu. U to vrijeme nisu bili aktivni izvidi i to je razlog što nismo odmah dostavili informaciju. Mi smo pojasnili što je bilo s predmetom, što je tada zaključeno. Po prijavi OLAF-u, koja se dostavlja Uredu europskog tužitelja, a onda se dostavlja nama.

Da, nije donesena meritorna odluka, ali ja to ne smatram neuspjehom USKOK-a onako kako se predstavlja. Točno je da su prilikom izvida uzimane izjave od 30-ak osoba. Izjave svih osoba se moraju upariti. Ja sad ne mogu govoriti o konkretnoj izjavi jer je sve dokumente preuzeo Ured europskog tužitelja. Ponavljam, mi tada nismo imali dovoljno dokaza da bi postojala osnovana sumnja, da bi se mogla donijeti odluka”, objasnila je nadalje šefica USKOK-a koja je priznala kako je to bio propust, no ne i zataškavanje.

Da propusti na tome neće stati jasno je pak iz toga što je glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek odlučila krenuti u nadzor USKOK-ovih poslova u aferi Softver u kojoj su priznali propust. No kako tvrde na Dnevniku Nove TV USKOK je svu dokumentaciju poslao europskom javnom tužitelju, a kopiju nije napravio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI