ZAMJENICA CAPAKA IZRAZITO ZABRINUTA: No ipak nije za donošenje strožih mjera, posebno zbog jedne činjenice!

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin razgovarala je za o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i velikom porastu zaraženih koronavirusom za RTL Danas.

Kaže kako prema podacima koje prate samo u posljednjih mjesec dana, Hrvatska je imala 47 tisuća novooboljelih:

“Možemo očekivati da od ovih četiri i pol tisuće ljudi koji su novooboljeli, 45 premine u nekakvom periodu koji je ispred nas. Znači kroz sljedećih, mjesec, dva ili tri.”

Kaže kako je to izrazito zabrinjavajuće te kako su to velike brojke: “Jedino možda što je utješno kad pogledamo u odnosu na drugi val tada se radilo o 2 posto smrtnosti, znači duplo veća je bila smrtnost,  i to nam govorio jako o cijepljenju jer smanjenje te smrtnosti je ipak posljedica cijepljenja, a pogotovo cijepljenja naših starijih građana i građana s kroničnim bolestima.”

Kaže kako je cjepivo svima na raspolaganju te kako smo naučili iz prethodnih valova da moramo nositi masku, ne izlaziti iz kuće, družiti se s poznatim ljudima.



Kaže kako im je prošle godine bilo lakše donositi strože mjere, ali ove kad je cjepivo dostupno “i kad već mjesecima svatko tko god želi može cijepiti, može birati cjepivo i onda prema ovim građanima koji su to napravili taj iskorak za sve nas zajedno i za sebe trebamo na neki način  isto biti i fer i podržati ih i onda pokušati imati nekakav suživot bez tih jako strogih mjera. Recimo jedan nekakav doprinos će biti i ovo što se tiče nastave sljedeći tjedan tako da eto budu se školarci manje kretali i manje ulazili u kontakt pa bi to moglo pridonijeti, ali najvažnije je da se cijepimo, da se nosi maska, da se drži distanca.”

Kaže kako je nužno napraviti nešto za školsku populaciju.

“Pa evo ovo je nekakav kompromis između, s obzirom na to da je i onako već praznici prva tri dana onda je ovaj četvrtak i petak, nije možda tako prevelika žrtva, a da se dobije da su učenici devet dana ipak kod kuće, da nisu u prometu, da se ne okupljaju. Jedino je važno da oni paze na to kako će se ponašati kod kuće, da se ne druže puno”, kaže.

Kaže kako se nada da neće doći ni do povećanja brojki ni do online nastave nakon jesenskih praznika:

“Škola je od esencijalnog značenja za sve nas. Imamo ono jedno pravilo od Svjetske zdravstvene organizacije  da se škole zadnje zatvaraju, prve otvaraju pa toga se ipak budemo držali.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI