ZAMJENICA GRADONAČELNIKA KOMENTIRALA MJERU RODITELJ ODGOJITELJ: ‘Mjera je skupa, a nije polučila rezultate’

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec u petak je s Tomislavom Tomaševićem bila na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem te ministrima financija, graditeljstva i kulture.

Prema objavi premijera na Twitteru razgovaralo se financijama Grada, provedbi EU projekata, obnovi nakon potresa, uz dodatak da je Vlada poduprla razvojne gradske projekte.

Kako je istaknuto, na sastanku nije bilo riječi o mjeri koja se tiče roditelja odgojitelja. No, prosvjedi roditelja odgojitelja u vezi toga ponovno su najavljeni za utorak.

Na prošlima je bilo 800 do 1000 roditelja, uglavnom majki. Mogli su se vidjeti transparenti “Grad – neprijatelj djece”.

Sve kao posljedica odluke Grada da se više ne primaju nove prijave za potporu, a one koje teku će trajati do 7. a ne do 15. godine djetetova života. Potpore će se smanjiti na 1000 kuna. Roditelji odgojitelji traže sastanak s gradonačelnikom Tomaševićem.



“Izmjene se nalaze u javnom savjetovanju do 4. prosinca i u sklopu tog javnog savjetovanja Grad, odnosno ja osobno sam inicirala sastanke s udrugama korisnika i odgovorila pozitivno na upite konkretno te Facebook inicijative koja, ako dobro razumijem, i organizira te prosvjede”, rekla je zamjenica gradonačelnika.

Ističe da im je važno čuti i njihovu stranu.

“Očekivano je i razumljivo da iz perspektive korisnika neke od ovih izmjena koje smo predložili su za njih nepovoljne i oni pokušavaju izvršiti pritisak na nas da se to promijeni. No gledajući širu sliku, opet u kontekstu onoga što je naša zadaća, mi moramo skrbiti o svim roditeljima i svoj djeci u Gradu Zagrebu i iz te vizure, ono što smo iznijeli kao kontekst za ove izmjene je činjenica da demografska mjera koja je uvedena 2016. nije polučila željene demografske rezultate, košta zagrebački proračun godišnje već pola milijarde u smislu razmjera nekog željenog učinka i efekta je neodrživa”, istaknula je Dolenec u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Dodala je da ta mjera ima negativne efekte vezano uz pohađanje vrtića. Djeca korisnika ne pohađaju vrtić, a majke (88% korisnika su žene) su 15 godina isključene s tržišta rada, zaključila je.

Izmjenama koje idu na Gradsku skupštinu 9. prosinca kao pozitivne za korisnice navodi – pravo traženja posla i mjesto u vrtićima, što vrijedi odmah po izglasavanju. Skraćivanje roka i smanjivanje naknada vrijede tek od 1. svibnja, dodala je.

“Na taj način smo dizajnirali prijelazno razdoblje otprilike šest mjeseci, očekujući da je to vrijeme u kojem se mogu prilagoditi novim okolnostima”, naglasila je Danijela Dolenec.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI