ZAMJENIK ALEMKE MARKOTIĆ: ‘Treba pokušati smanjiti širenje omikrona, no tu je i jedan još veći problem’

Izvor: Pixsell/Screenshot / Autor: MARKO PRPIC

Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Zoran Barušić gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a rekao je da je manje hospitaliziranih bolesnika, no da je trenutni problem veći broj zaraženih i nezdravstvenih i zdravstvenih djelatnika, što im stvara određene poteškoće u svakodnevnom radu.

Govorio je i o simptomima kod djece i nazire li se kraj pandemije. Govoreći kakvo je trenutačno stanje u Klinici i je li pritisak ipak nešto manji nego dosad Barušić je rekao da je trenutačno stanje u petom valu nešto bolje nego što je bilo u četvrtom valu.

“Manji je broj hospitaliziranih bolesnika, sveukupno je manji pritisak za hospitalizaciju pa samim time i onih najtežih koji zahtijevaju zbrinjavanje u jedinici intenzivnog liječenja tako da s te strane možemo nešto optimističnije gledati. Ono što je trenutni problem i to svakako treba spomenuti je veći broj zaraženih kako i nezdravstvenih tako i zdravstvenih djelatnika što bez obzira na ukupno manji broj hospitaliziranih stvara određene poteškoće u svakodnevnom radu i zbrinjavanju bolesnika”, kazao je Barušić.

Na činjenicu kako munjevito širenje omikrona utječe i na veću zarazu kod djece rekao je kako u ovom trenutku imaju nekoliko hospitalizirane zaražene djece.

“Dio njih, u nešto većem broju, se opservira i prati kroz dnevne bolnice naših dječjih odjela. I dalje najveći broj djece prolazi kroz ambulantu za hitni prijem i na sreću najveći broj djece se može liječiti u kućnim uvjetima, uglavnom su to još uvijek najvećim dijelom blaže kliničke slike”, dodao je Barušić.



Upitan koji su simptomi kod djece i na što zabrinuti roditelji moraju posebno obratiti pozornost, rekao je kako su simptomi različiti i variraju po dobi, od onih najmlađih pa do onih koji imaju navršenih 18 godina.

“Simptomi mogu biti samo temperatura, blagi respiratorni simptomi, mogu biti u različitim kombinacijama… Imamo djece koja imaju blage virusne upale pluća u sklopu covida. Veliki broj njih je asimptomatski, a dio njih se žali na umor, opću slabost. Samim time u ovo doba godine treba misliti na druge virusne bolesti, osobito gripu koja se zasad u još nevelikom potencijalu odnosno obimu javlja kako kod djece tako i kod odraslih”, objasnio je.

“Ako gledamo na razini ambulantnog prijema i ona koje se mogu zbrinjavati i liječiti u kućnim uvjetima to su prvenstveno djeca ili najvećim djelom djeca bez ikakvih komorbiditeta. Naravno da ima i onih koji imaju svoje zdravstvene probleme, a oni koji se hospitaliziraju također su najvećim djelom oni koji imaju komorbiditet”, dodao je Barušić.

S obzirom na brže širenje, ali i blažu kliničku sliku omikrona, mnogi zazivaju da bi u određenoj mjeri razmisliti o ublažavanju mjera. Barušić smatra kako su te mjere kakve jesu adekvatne i primjerene te kako je problem što se te mjere ne poštuju.

“Vrlo je teško govoriti o dodatnim aspektima pooštravanja mjera prvenstveno poznavajući mogućnost, odnosno sam kapacitet i specifičnost omikrona da se širi jako velikom brzinom, a samim time i širenje općenito među populacijom, tako da ne smatram da mjere treba pooštravati, treba se pridržavati postojećih mjera i na neki način ovo munjevito širenje omikrona pokušati svesti na najmanju moguću mjeru. Neće ga biti moguće zaustaviti, ali ipak pokušati tim mjerama ga smanjiti”, zaključio je Barušić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI