ZAMJENIK GRADONAČELNIKA NAJAVIO: ‘Smještene u hostelu ili kontejnerima planiramo smjestiti u gradske stanove’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Dogradonačelnik Luka Korlaet komentirao je obnovu Zagreba 20 mjeseci nakon potresa.

“Zagreb, prije svega, gospodari zgradama u svom portfelju, dakle to su zgrade iz područja obrazovanja, zdravstva i kulture i otkako smo stupili na vlast pazimo da se njihova obnova odvija. Trinaest je škola u obnovi, jedan dom, svakodnevno imamo koordinacije zbog obnove tih škola.

Komuniciramo s ravnateljima i roditeljima i jako nam je stalo da to ide što brže. Neke će biti spremne za sljedeće polugodište. Što se tiče privatnih zgrada, to je više u ingerenciji Fonda za obnovu, no mi sudjelujemo u punjenju tog Fonda. Za proračun za 2022. alocirali smo čak 160 milijuna kuna, to je naših 20% koliko moramo po zakonu”, rekao je.


Rekao je i da su formirali i mobilne timove koji ljudima pomažu da se prijave za obnovu.

“Također, posudili smo naše djelatnike i Fondu i Ministarstvu graditeljstva, 16 ministarstvu i 2 Fondu. Dajemo sve od sebe. Građane koji su smješteni u hostelu ili kontejnerima planiramo smjestiti u gradske stanove, išao je natječaj, formirana je lista, radi se provjera dokumentacije, stanovi se opremaju, ići će premješraj što je skorije moguće. Došlo je 56 prijava na natječaj, mislim da je 30 ocijenjeno kao pravovaljanih i mislim da će kroz mjesec dana krenuti preseljenje”, rekao je Korlaet u Studiju N1.Dodaje i kako je siguran da će se obnova ubrzati s izmjenama zakona, odnosno donšenjem pravilnika o jednostavnoj javnoj nabavi, “koji od sutra treba biti na snazi” i novi, izmjenama programa mjera koje prate zakon, “koji će biti na snazi od sljedećeg tjedna”.

“Bitne novine su uvedene. Povišeni su pragovi za jednostavnu javnu nabavu, ono što je bilo milijun i pol kuna za radove, sada je povišeno na europski prag od 39 milijuna i još je skraćen rok za jednostavnu javnu nabavu, to bi trebalo značajno ubrzati rokove za ugovaranje radova.

Naravno, to stvara i jedan rizik za nabijanje cijena. Ja bih tu htio reći da mi podržavamo napore Vlade i resornog ministarstva, ali smo ipak ostali suzdržani iz tog razloga”.

Nabrojao je i koje škole bi trebale biti obnovljene do početka novog polugodišta:

“To su tri škole i jedan đački dom. OŠ Miroslava Krleže, Hotelijersko-turistička škola i OŠ Ivana Merza”.

Napomenuo je kako su mobilni timovi trenutno suspendirani zbog koronavirusa, ali još uvijek funkcioniraju stacionarni timovu u prostorijama vijeća gradskih četvrti. Komentirao je i koliko dugo bi obnova mogla trajati:

“Kontrukcijska bi mogla biti napravljena u nekoliko godina, ako govorimo o cjelovitoj obnovi ja vjerujem da je potrebno jedno desetljeće. Potres u Dubrovniku je bio ’79., još uvijek se neki radovi obavljaju.

U zgrade se treba ulagati kontinuirano, mislim da nas je potres naučio odgovornijem gospodarenju. Mi punimo Fond prema zakonskoj obavezi, za 2022. je u proračunu za to alocirano 160 milijuna kuna, sve zgrade koje budu ispunjavale preduvjete imat će pravo na kontrukcijsko ojačanje, to je već velika stvar. Za sve ostalo su privatna sredstva, neki drugi fondovi i natječaji, ima i drugih načina kako se može dodatak konstrukcijskoj obnovi financirati”, objašnjava.

Rekao je i kako ima dobru komunikaciju s ministrom Horvatom kao i s Damirom Vanđelićem koji je na čelu Fonda za obnovu:

“Bilo je šuma u komunikaciji i mi smo još prije govorili da treba biti jedna nadležna institucija, nažalost tu je ta ingerencija podijeljena i naravno da se neke stvari i dupliraju i usporavaju. Bilo bi bolje da je to jedna isntitucija. Imamo dobru komunikaciju s njima, prošli tjedan smo imali sastanak s premijerom, ministrom Marićem i Horvatom jer sva ta povlačenja sredstava idu preko ministarstva. Mi raspisujemo pozive no novci idu preko državnog kanala”.

Naposljetku je komentirao i izjavu Nine Raspudića da je Sandra Benčić HDZ-ovka u starkama:

“Vidio sam tu izjavu, što da kažem. Mi podržavamo svaku ispravnu namjeru i svaki dobar potez Vlade. Ako se to ne kosi s našim načelima, naravno da ćemo je podržati. To mene čudi u Skupštini da puno naših kvalitetnih prijedloga nailazi na apriorno kritiziranje i odbacivanje od oporbe”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI