ZAMJENIK MARKOTIĆ NIJE OPTIMISTIČAN: ‘Brojke nisu dobre, ne znam što možemo očekivati idućih dana’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemke Markotić komentirao je sve težu situaciju i stanje na intenzivnom odjelu te bolnice.

Situacija u Klinici je tjednima na razini cijele epidemiološke situacije, konstantno smo pri vrhu kapaciteta i popunjenosti. Radimo najbolje što možemo kako bi zbrinuli sve koji trebaju bolničku skrb. Kad to nije moguće, u okvirima naše Klinike surađujemo sa svim drugim zagrebačkim klinikama. Raspolažemo dovoljnim brojem kadra i opreme”, kazao je gostujući u RTL-u Danas.

Iako je rekao da je a imaju nešto slobodnih kreveta, situacija se može promijeniti iz dana u dan.

“Glavni problem je dan danas kao i u prethodnim valovima, ako gledamo što je razlog za hospitalizaciju, to je pogoršanje respiratorne funkcije, teške upale pluća i to zahtijeva hospitalizaciju. Jedan dio tih bolesnika se regrutira i završava u jedinicama intenzivnog liječenja. Kod nas u jedinici intenzivnog liječenja su svi pacijenti necijepljeni i prosječna dob je 41 godina”, kazao je Barušić.

Na pitanje prijeti li zdravstvenom sustavu kolaps, Barušić je kazao kako je sad na snazi reorganizacija tog sustava: “Svaka bolnica radi u granicama mogućnosti. Siguran sam da će se taj trend morati nastaviti i trebamo paziti da i oni koji nisu covid pozitivni dobiju najbolju moguću skrb”, govori.



Kaže da bi prije bio pesimističan nego optimističan što se tiče idućih dana po pitanju brojki i broja zaraženih.

“Broj preminulih je veliki. Ako je suditi prema brojkama svakodnevno oboljelih, pitanje je što možemo očekivati u idućim danima. Bojim se da možemo reći da bi prije bili pesimistični nego optimistični”, kazao je.

Na kraju je dao svoj komentar na subotnji prosvjed.

“Prosvjeda je bilo i prosvjeda će biti. Mi zdravstveni djelatnici moramo gledati što je naš poziv i zadaća, a to je skrb za svakog bolesnika i spašavanje života, sukladno tome moramo slijediti smjernice, preporuke i sva medicinska dostignuća koja su nam trenutno raspoloživa, u ovom trenutku konkretno cijepljenje što se tiče covida”, zaključio je Barušić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI