ZAŠTITIMO HRVATSKU KUNU PODNIJELA IZVJEŠĆE O TROŠKOVIMA: Evo koliko je utrošeno na aktivnosti referendumske inicijative

Nedavno je organizirana referendumska inicijativa “Zaštitimo hrvatsku kunu”, ali nije se uspjelo prikupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma.

Organizacijski odbor te inicijative objavio je kako je na sve te aktivnosti utrošeno 199.050 kuna odnosno 9500 kuna više od iznosa prikupljenog donacijama.

Kako su istaknuli, ti su troškovi nastali u razdoblju od 1. listopada do 22. studenoga, a tiču se najma prostora, zakupnine za štandove, grafičke i tiskarske usluge, troškove oglašavanja u medijima te bankarske usluge.

Inače, Organizacijski odbor je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavio Izvješće 15 dana od isteka roka za prikupljanje potpisa.

Najkasnije u sljedećih šest mjeseci, Odbor će morati podnijeti završni Financijski izvještaj o financiranju referendumske aktivnosti i tada će se precizno znati nastali troškovi koji su, s obzirom da je riječ o državnom referendumu, mogli iznositi do osam milijuna kuna.



Kako se očekuje, konačni troškovi neće bitno premašiti spomenutih 199.000 kuna, odnosno bit će daleko ispod dozvoljenih osam milijuna kuna.

Iz Izvješća se može iščitati kako su referendumske aktivnosti financirane mahom donacijama triju političkih stranaka, i to Hrvatske konzervativne stranke, koja je donirala najviše – 132 tisuće kuna, Hrasta – Pokreta za modernu Hrvatsku 50 kuna te Hrvatskih suverenista – 7.000 kuna.

S 500 kuna referendumske je aktivnosti financirao Denis Bevanda.

Podsjetimo, referendumska inicijativa “Zaštitimo hrvatsku kunu” u dva je tjedna, od 24. listopada do 7. studenoga u ponoć prikupila je 334.582 potpisa građana što je bilo nedovoljno za raspisivanje referenduma, nedostajalo im je 34.285 potpisa.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI