ZAŠTO JE VRIJEME POLUDJELO? ‘Ne može se svaki ekstremni vremenski događaj povezati s promjenom klime’

Foto: Screenshot

Zapadnu Europu su posljednjih dana pogodile nezapamćene poplava koje su dosad odnijele više od 160 života, a spasitelji i dalje tragaju za stotinama nestalih ljudi.

Pogoršanje vremena s obilnim kišama u petak je zahvatilo i Hrvatsku, ali nasreću, posljedice nisu bile katastrofične kao u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Meteorolog Izidor Pelajić objasnio je kako je ovo isključivo visinska ciklona.

“Iako manje nego na sjeveru, i dalje ima puno vlage. Sporo rotira i relativno se sporo premješta, gotovo da stacionira. Kao rezultat imamo kišu, ili povremenu kišu većinom umjerenih količina i onda lokalno iznimno velike količine i u kratkom vremenu”, rekao je Pelajić za Jutarnji list.

“U odnosu na katastrofe u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj i Austriji situacija je time drugačija jer su oni imali oborinu koja je na području velikih regija bila vrlo velika i relativno dugotrajna, a mi imamo generalno umjerenu oborinu s lokalnim maksimumima zbog kojih smo zabrinuti prvenstveno za urbane i bujične poplave. Da usporedim, dok kod nas mogu plivati ulice i kvartovi, kod njih plivaju sela i gradovi”, kazao je Pelajić.



Osvrnuo se i na tvrdnje da je vremenska katastrofa koja je zadesila dio Zapade Europe uzrokovana klimatskim promjenama.

“Zasad to ne možemo sa sigurnošću tvrditi, istraživanja će pokazati u idućim mjesecima. Ne može se svaki ekstremni vremenski događaj povezati s promjenom klime. No, ako bi takvi događaji bili učestali, to bi se moglo povezati s klimatskim promjenama”, zaključio je Pelajić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI