ZASTUPNICA SDSS-a: ‘Mit je da Srbi imaju odvojene škole, da uče iz udžbenika iz Srbije i po srpskom programu’. Ćipe joj je brzo odgovorio

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Nastavlja se 7. sjednica Hrvatskog sabora.

Sabor će raspravljati o izmjenama Zakona o tržištu kapitala, novine koje donose uglavnom su vezane uz daljnje usklađivanje hrvatskog regulatornog okvira s pravnom stečevinom EU, posebno u dijelu prenošenja Direktive o bonitetnom nadzoru nad investicijskim društvima.

Također, raspravljat će i o Vladinom Izvješću o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti za epidemije koronavirusa od 16. siječnja do konca svibnja ove godine.

Sjednica je počela iznošenjem stajališta Klubova zastupnika.

Dragana Jeckov iz Kluba zastupnika SDSS-a osvrnula se na inicijativu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da promjeni model obrazovanja u Vukovaru, odnosno da spoji takozvane hrvatske i srpske škole.



“U posljednje vrijeme u medijskom prostoru pojavljuju se izjave kvazi reformista manjinskog školstva, koje se odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Treba razbiti nekoliko mitova, od kojih su neki da Srbi imaju odvojene škole, da uče iz udžbenika iz Srbije i po srpskom programu. Ne postoje odvojene škole, srpske škole. Istina je da učenici odlaze u iste zgrade, iste smjene, imaju zajedničke fakultativne aktivnosti. Razlika je da pripadnici manjinske zajednice nastavu slušaju na srpskom, ako roditelji to odluče, reformatori im to žele uzeti.

Predmetni kurikulumi, počevši od udžbenika, u nadležnosti su Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. U susjednim zemljama nacionalne manjine imaju zaokružen obrazovni sustav, od osnovne škole do fakulteta. U Srbiji se nastava hrvatskog jezika izvodi od 2002. godine u pet škola, tu je lektorat za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Srpska zajednica nije ostvarila ni onaj rang prava koja imaju druge manjine, postoji zajednica koja im to želi ograničiti. Nepoznavanje svog jezika i pisma vodi u asimilaciju, djeca u modelu A lako svladavaju ćirilicu i latinicu, umjesto da oplemenjuje bogatstvo različitosti, žalosno je da bilo kome smeta”, rekla je Jeckov.

Na to joj je odgovorio Stipo Mlinarić Ćipe iz Domovinskog pokreta.

“Škole su odvojene, to nije dobro za Vukovar i srpsku zajednicu. Zašto dijeliti djecu?”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI